Veikko Vennamolle muistomerkki

Lapinlahdella Pohjois-Savossa paljastettiin lauantaina Veikko Vennamon muistomerkki. Lapinlahden Alapitkällä, Asutusmuseon läheisyydessä sijaitsevalla muistomerkillä halutaan muistaa Vennamon työtä sodanjälkeisen asutustoiminnan hyväksi.

Kotimaa
Veikko Vennamon muistomerkki Lapinlahdella.
YLE

Karjalan Liiton ja usean muun tahon puuhaaman Veikko Vennamon muistomerkin on suunnitellut taiteilija Herman Joutsen.

Vennamo työskenteli sodan jälkeen asutusasiainosasto ASO:n ylijohtajana ja samaan aikaan myös kansanedustajana. Aloittaessaan asutusasioiden parissa hän oli alle 30-vuotias juristi. Vennamo kuoli vuonna 1997.

Veikko Vennamolla oli keskeinen rooli sekä rintamamiesten että 400 000:n siirtokarjalaisen asuttamisessa. Uusia viljelystiloja, pienempiä asumistiloja sekä tontteja muodostettiin kaikkiaan 140 000. Eteläisessä Suomessa lunastettiin maita eniten yksityisiltä tilanomistajilta, muualla maita lohkottiin etupäässä yhtiöiltä ja valtiolta. Eniten asutettavia ja uusia tiloja tuli Etelä-Hämeeseen.

Vennamo kulki ihmisiä kuulemassa

Muistomerkin sijaintikuntaan Lapinlahdelle sijoitettiin 2000 evakkoa. Ennen evakkojen tuloa Lapinlahdella oli noin 9500 asukasta. Alapitkän kylässä on toiminut kymmenen vuoden ajan asutustilojen elämää valottava asutusmuseo. Museon opas Paavo Hernberg sanoo , että asuttamiseen osalliset ovat jo "tuonilmaisissa”, mutta hän on kuullut kertomuksia Veikko Vennamon toiminnasta asutusasioissa.

Vennamo kulki itse pitämässä maanhankinta-asioihin liittyviä kokouksia ja vastaamassa ihmisten kysymyksiin. Usein kokouksia pidettiin kodeissa.

- Hän oli hyvin voimakastahtoinen ja tiesi mitä tekee ja mitä hänen pitää tehdä. Tästä oli seurauksena , että nämä ihmiset, jotka olivat vailla kotia ja tilaa , luottivat Vennamoon . En kuullut koskaan, että hänellä olisi ollut minkäänlaista vastarintaa näissä, joitten eteen hän teki tätä työtä, Hernberg kertaa museokävijoiden kertomuksia.

Esimerkiksi Lapinlahden Luhin suoperäisestä alueesta tuli elävä kylä hyvine viljelypeltoineen. Paavo Hernberg kertoo, että asiasta kehkeytyi jopa oma sanonta:

- On sanottu, että Jumala loi maan, mutta Vennamo loi Luhin, ja se pitää paikkansa.

Lähteet: YLE Uutiset / Kaija Kervinen