Synnytyslaulu on hallittua huutoa

Yhtä kauan kuin naiset ovat synnyttäneet on synnytystapahtuma ollut äänekäs. Musiikkipedagogi Hilkka-Liisa Vuori pitää synnytyslaulukursseja ja sanoo, että kivun kourissa saa kiljua ja karjua, mutta rento ja hallittu huuto voi auttaa pärjäämään elämää tuovien supistuskipujen kanssa paremmin kuin hysteerinen ääntely.

synnytys
Raskaana oleva äiti.
Yle / Riikka Pennanen

Synnytyslaulu ei ole mikään tietty melodia tai tiettyjen kappaleiden laulamista, vaan sillä tarkoitetaan sitä, että nainen käyttää synnytyksessä ääntään.

Hilkka-Liisa Vuoren mukaan hysteriaa lähentelevä äänenkäyttö on ihan tavallista, mutta se ei helpota synnytystä samalla tavalla kuin hallittu äänenkäyttö.

- Sen sijaan, että huutaa piukeana, voisi huutaa ei piukeana. Koko ajan äänenkorkeus laskien ja ääni voimistuen supistusten voimistumisen mukaan. Mitä isompi on supistuksen elämää tuova kipu, sitä suurempi ääni sinusta lähtee. Synnytyslaulussa edetään pienemmästä äänestä isompaan, kertoo Vuori.

Poskista yhteys kohdunsuulle

Silloin, kun haetaan rentoutumista, mietiskelyä tai rukousta ääntä tuotetaan yksinkertaisesti, yleensä yhdellä vokaalilla ja sitä toistamalla. Tämä on yhteistä kaikille kulttuureille.

Jotkut hokevat synnytyksen aikana tiettyjä sanoja tai laulavat lauluja, mutta useimmat naiset sanovat, että loppuvaiheessa ääni on pelkkää aata. Vuori kertoo, että poskien alueelta menee suora hermoyhteys kohdunsuulle.

- Aa aa on se viimeinen saundi synnytyksessä, kun ei jaksa ajatella enää mitään muuta kun, että aukeaa. Jos yrität rentouttaa kohdun aluetta, niin se on vaikeaa, mutta aina pystyt ajattelemaan, miten posket ja leuka on rentona. Joku vanha kätilö on sanonut, että katsoo synnyttäjän leuasta ja suusta paljonko kohdunsuu on auki. Minä opetan naisia tuottamaan pään alue rentona ääntä. Se ei vie kipua pois, mutta niin voi oppia, että on samassa veneessä supistuksen kanssa, kuvailee itsekin kaksi lasta laulaen maailmaan saattanut Vuori.

Lähteet: YLE Keski-Suomi