Hypokoira helpottaa diabeetikon arkea

Koiralla on tunnetusti erinomainen hajuaisti - se pystyy erottamaan myös verensokerin vaihtelut ihon tuoksun perusteella. Susanna Klefströmin perheeseen tulee vuoden kuluttua tehtävään koulutettu hypokoira.

Kotimaa
Susanna Klefström

Helsinkiläinen Susanna Klefström kiinnostui hypokoirista viime kesänä vieraillessaan perheensä kanssa San Franciscossa.

- Tutustuimme matkallamme perheeseen, joka tiesi sikäläisestä hypokoiratoiminnasta. Innostuin kovasti ajatuksesta ja Suomeen palattuamme aloin selvittää, olisiko se myös täällä mahdollista.

Susanna ja hänen 7-vuotias poikansa ovat molemmat 1-tyypin diabeetikkoja. Vuoden kuluttua saapuva labradorinnoutaja Goxy on perheen ensimmäinen koira.

- Puhuimme mieheni kanssa jo 15 vuotta sitten, että meille tulee joskus koira. Nyt saamme ikäänkuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla: lemmikin ja koiran, joka pystyy haistamaan verensokerin vaihtelut.

Puhelimet pirisivät

Yhteistyökumppanien etsiminen Suomesta kesti jonkin aikaa. Susanna Klefström soitti "linjat kuumina" muun muassa työkoirien koulutuspaikkoihin eri puolille maata.

- Kukaan ei ollut kuullutkaan tällaisesta hypokoiratoiminnasta. Avustajakoirayhdistyksen kautta löytyi sitten Axxell Brusabyn koirakoulutuskeskus, jossa innostuttiin ajatuksesta. He saavat toimintaan tukea vastaavasta järjestöstä Englannista.

- Iso hyppäys tapahtui, kun Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Laboratoriokeskus päätti lähteä mukaan kummikoiratoimintaan. Se rahoitti tämän ensimmäisen hypokoiran koulutuksen kokonaan - siitä heille iso kiitos!

Vuoden ikäistä Goxya koulutetaan parhaillaan koirakoulutuskeskuksessa Kemiössä. Kaksi vuotta kestävä hypokoiran koulutus maksaa noin 15 000 euroa.

Lapsiystävällinen rotu

Susanna Klefströmin mukaan maailmalla suositaan hypokoirina useitakin, enimmäkseen pienikokoisia rotuja. Kemiössä sen sijaan koulutetaan labradorinnoutajia liikuntaesteisille avustajakoiriksi.

- Axxell Brusabyn koulutuskeskus halusikin tehdä omasta pennustaan myös ensimmäisen hypokoiran. Labradorinnoutaja on lapsiystävällinen ja helposti koulutettava, Susanna kertoo.

Goxy on pienikokoinen narttukoira, jota lapsikin pystyy käsittelemään. Susannan perhe on käynyt katsomassa sitä Kemiössä useita kertoja ja odottaa koiraa jo kovasti.

Seuraa ja turvaa

Hypokoiran tominta perustuu sen kykyyn erottaa ihmisen verensokerin vaihtelut. Koira pystyy ennustamaan jo ennakolta sen, ettei diabeetikon verensokeri putoa liian alas. Näin estetään verensokerin edestakainen heilahtelu.

- Samalla on kyse myös terapiakoirasta. Voi sanoa, että diabeteksessa on jotain hyvääkin: näin saa oman koiran, joka auttaa. Se helpottaa myös vähentämällä yöherätysten määrää - vanhemman ei tarvitse nousta erikseen mittaamaan lapsen sokereita, Susanna Klefström kertoo.

Goxy tulee perheeseen sopivasti ensi keväänä, kun Emil-poika menee syksyllä kolmannelle luokalle eikä ole enää iltapäiväkerhossa. Koirasta on lapselle seuraa, ja äitiä se rauhoittaa muistuttamalla poikaa verensokerien mittauksesta.

Lähteet: YLE Tampere / Päivi Solja