Seksivälineet paikkaavat apteekkien taloutta

Lääkkeiden hintojen raju lasku on ajanut apteekit laajentamaan valikoimiaan entistä enemmän muuhun kuin lääkekauppaan. Uusin aluevaltaus ovat seksivälineet. Suomalaiset apteekit alkavatkin muistuttaa muualta Euroopasta tuttuja terveyden tavarataloja.

Kotimaa
Apteekin hyllyltä voi löytää hieromasauvoja ja geishakuulia.
Apteekin hyllyltä voi löytää hieromasauvoja ja geishakuulia.YLE / Heikki Ahonen

Reilu vuosi sitten tuli voimaan lääkkeiden viitehintajärjestelmä.

Ennen uudistusta paljon käytetyn mielialalääkkeen kolmen kuukauden annos maksoi noin 60 euroa. Tänä päivänä saman satsin saa alle kahdella eurolla ja siitä vielä Kela-korvauksen.

Asiakas nauttii, mutta apteekkareille on tullut harmaita hiuksia, kun pelkillä lääkkeiden katteilla ei enää makseta vuokria ja palkkoja.

- Meidän täytyy löytää lisämyyntiä jostakin, joten meistä on tullut vähän tällaisia kemikaliokaupan näköisiä. Olemme vielä kaukana amerikkalaisesta systeemistä, mutta eurooppalainen taso alkaa lähestyä ainakin tällaisessa kaupunkiapteekissa, valaisee apteekkari Maria Ivars Lahden Toriapteekista.

Seksuaaliterveys osa hyvinvointia

Uusin apteekkien aluevaltaus ovat seksuaaliterveyden apuvälineet. Itsehoitolääkkeiden, kosmetiikan ja luontaistuotteiden lisäksi hyllyiltä todellakin löytyy siisteissä ja näteissä pakkauksissa muun muassa erektiorenkaita, vaginakuulia ja hieromasauvoja.

Niitä ei ole yritettykään piilottaa apteekin perimmäiseen nurkkaan, sillä seksuaaliterveys on osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia eikä millään lailla hävettävää tai hämyistä, sanoo apteekkari Maria Ivars.

- Apteekki on erittäin luonnollinen paikka seksuaaliterveyteen liittyvien tuotteiden myymiseen. Täältä saa halutessaan myös henkilökohtaista neuvontaa näissä asioissa.

- Asiakkaat ovat suhtautuneet uuteen aluevaltaukseen positiivisesti. Luulen, että monen on helpompi ostaa seksivälineitä apteekista kuin seksikaupasta. Ja nämähän ovat vähän erilaisia kuin seksikauppojen tuotteet.

Viiniä ja vessapaperia?

Englantilaisessa apteekissa voi kehityttää valokuvia tai ostaa voileipiä, mutta ihan niin pitkälle lahtelaisapteekkari ei ole valmis menemään.

- Kyllä myytävien tuotteiden pitää jotenkin liittyä terveydenhoitoon. Jumppajutut sopisivat hyvin, mutta ei ehkä viini eikä vessapaperi, Maria Ivars nauraa.

Apteekkien muuttuminen terveystavarataloiksi - ja tulevaisuus näyttää miksi muuksi – on tullut jäädäkseen. Niin sanotun vapaakaupan eli muiden kuin lääkkeiden osuus myynnistä on kasvanut huimasti.

- Ennen vanhaan puhuttiin viidestä prosentista ja monella ei varmaan ollut paljon mitään muuta kuin lääkkeitä, koska niiden hinnat olivat niin sanotusti kohdallaan. Mutta nyt muiden kuin lääkkeiden osuus liikevaihdosta voi olla apteekista riippuen jopa 30-40 prosenttia.

- Jokaisen apteekkarin on muutettava omaa ajatustaan siitä, ettei voisi myydä muuta kuin lääkkeitä, koska niillä ei enää pärjää, kiteyttää Lahden Toriapteekin apteekkari Maria Ivars.

Lähteet: YLE Lahti / Miia Lahti