Pankki rauhoittelee korttikopioinnin pelkoa

- Asiakkaan on vaikea havaita kopiointilaitteita, sanoo Nordean riskienhallintajohtaja Kari Oksanen. Pankista painotetaan, että kopioiduilla tiedoilla tehdyt nostot saadaan selville ja korvattua asiakkaille.

Kotimaa
Henkilö käyttämässä pankkiautomaattia.
YLE Etelä-Karjala

Nordean riskienhallintajohtaja Kari Oksanen sanoo, että asiakkaan on vaikea havaita kopiointilaitteita.

- Laitteet ovat pieniä ja hyvin suunniteltuja. Pankkiautomaatti on lähtökohtaisesti turvallinen Suomessa, Oksanen vakuuttaa.

Perjantaina Helsingin rikospoliisi kertoi tapauksesta, jossa Viikin Prisman ja K-Market Mustan Pekan pankkiautomaateilla oli kopioitu korttitietoja.

Kopioidut kortit olivat siruttomia

Helsingissä paljastuneissa tapauksissa tietoja on kopioitu siruttomilta pankkikorteilta, jotka työnnetään automaatin keltaisesta lukuaukkoon. Sirukortteja ei Oksasen mukaan voi kopioida.

Jos automaatissa havaitsee jotakin poikkeuksellista, asiakkaan pitäisi ilmoittaa Automatia pankkiautomaatit Oy:lle ja tilipankkiin.

Korttikopioinnit ovat melko harvinaisia Suomessa. Ensimmäiset tapaukset paljastuivat vuonna 1997 ja sen jälkeen tapauksia on ollut noin 4-5 kappaletta.

Asiakkaille ei tule tappioita

- Asiakkaille ei tule tästä tappioita, vaan kopioiduilla tiedoilla tehdyt nostot korvataan, Kari Oksanen sanoo.

Pankit seuraavat korttitapahtumia koneellisesti. Esimerkiksi Nordean asiakkaat tekevät 2,5 miljoonaa korttitapahtumaa päivässä.

Automaattitapahtumiin rekisteröityvien tapahtumajälkien avulla pankki saa selville mitkä nostot on tehty kopioitujen tietojen avulla.

Järjestelmä ilmoittaa, mikäli korttitapahtumia havaitaan Suomessa ja pian muualla maantieteellisesti kaukana edellisestä nostopaikasta.

Lähteet: YLE Helsinki