Työehtokiista kytee edelleen Helsingin Bussiliikenteessä

Bussiyhtiön ja JHL:n ja Jytyn välille lakonuhan alla neuvotellun uuden sopimuksen on ilmoitettu koskevan kaikkia Helsingin Bussiliikenteen kuljettajia. Asiaa vastustavien AKT:n edustajien mukaan sopimusasiassa hiertää edelleen erilainen palkkaratkaisu.

Kotimaa
Linja-auto, jonka linjanäytössä lukee "Ei liikenteessä".
YLE/ Juha Kivioja

Eri ammattiliittoihin kuuluvien kuljettajien työehtoja ja palkkaa koskeva riita kytee edelleen Helsingin Bussiliikenteessä, vaikka kuljettajalakolta vältyttiin.

Yhtiön Auto- ja kuljetusalojen työntekijäliittoon kuuluvat kuljettajat vaativat, että heihin sovelletaan AKT:n sopimusta.

Työnantaja ilmoitti toukokuun alussa, että yhtiö luopuu talokohtaisesta työehtosopimuksesta ja ottaa käyttöön AKT:n työehtosopimuksen.

Tämä ei käynyt Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon JHL:ään eikä Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliittoon kuuluville työntekijöille, jotka vaativat vanhan sopimuksen säilyttämistä työtaistelulla uhaten.

Kiistaa ratkottiin valtakunnan sovittelija Esa Lonkan johdolla.

Sopimuksessa ei vielä nimiä

AKT:n pääluottamusmies Kai Mäkinen toivoo, että neuvottelut työnantajan kanssa tuottaisivat tulosta, koska nimiä uudessa sopimuksessa ei vielä ole.

– Ei tässä ole juridisesti mitään epäselvää tai nokankoputtamista työnantajan kannalta, JHL:n ja Jytyn sopimusta noudatetaan. Mitä työrauhaan ja ilmapiiriin tulee, eivät ne ole koskaan parhaimmillaan työtaistelun jälkeen, sanoo Mäkinen, joka odottaa, että kuljettajille tiedotetaan mitä sopimus tarkoittaa.

AKT:n pääluottamusmies Kai Mäkisen mielestä on selvää, että asia hiertää myös JHL:n jäseniä.

– He ajattelevat, että nyt saatiin tekstiosuus, joka muistuttaa AKT:n sopimusta, mutta palkat ovat kuntapuolelta. Kyllä me toivomme, että saataisiin tänne työrauha, mutta ei se nyt näytä mahdolliselta.

Mäkisen mukaan AKT:n kuljettajat eivät ainakaan toistaiseksi uhkaa Helsingin Bussiliikennettä työtaistelutoimilla.

– Nyt neuvotellaan ja selvitellään asioita, ilmoitamme sitten, jos työtaisteluja on tulossa. Onhan tässä pitkä siirtymäaika, joten ehtii vielä keskustella.

Lähteet: YLE Helsinki