Langaton maisemakonttori Mannerheimintiellä

Helsinki on menettänyt selvästi asemiaan tietotekniikan edelläkävijänä. Kaupunki ei ole vieläkään pystynyt rakentamaan koko keskustan kattavaa langatonta tietoliikenneverkkoa.

Helsinki
YLE

Vakavista verkko-ongelmistaan huolimatta Helsinki on pystynyt kehittämään toimivia ja laadukkaita tietotekniikkapalveluja kaikkien käyttöön. Esimerkiksi kaikille avoin kaupunkitoimisto "Urban Office" tuo helposti saataville tulostimet, skannerit ja web-kamerat.

Lasipalatsin Kohtaamispaikan äänieristettyihin toimistotuoleihin on rakennettu äänentoistojärjestelmä sekä liitännät videoneuvotteluja varten. Käytettävissä on nopea wlan-N verkko.

Kohtaamispaikan aulaisäntä Roberto Corsini kertoo, että liikkuva tietotyöläinen on melko yleinen näky Helsingin keskustaan kahviloissa. Kun langaton verkko on pahasti repaleinen, ihmiset joutuvat tekemään töitään hälyisissä paikoissa, vaikka työ vaatisi hyvää keskittymistä.

Lasipalatsin avoimessa käytävätilassa melua leikataan monin keinoin, jotta käyttäjille voitaisiin taata toimistomainen ympäristö. Yrityksille palvelujen lisääminen on mieluisa asia.

- Meillä on aika ohut organisaatio. Emme tarvitse valtavan isoja hienoja konttoreita, vaan säästämme energiaa ja tänne pääsee julkisilla välineillä. Toimimme näin myös kestävän kehityksen pohjalta, sanoo BAT Systemsin myyntijohtaja Hans Brunila.

Hän pitää toimisto-konseptia erittäin toimivana ratkaisuna. Sesonkiaikana toimistotarpeita Mannerheimintiellä kertyy 2-3 kertaa viikossa. Brunilan mielestä palvelu on erinomaista. Käyttöönsä saa monenlaisia laitteita ja myös teknistä tukea, jos ongelmia alkaa ilmetä.

Palvelut pelaavat, mutta Helsingin keskustan langaton nettiyhteys lopahtaa jo presidentinlinnan liepeille. Wlan-verkon katveet eivät ole kunniaksi pääkaupungille. Tässä suhteessa Helsinki ei ole ykkönen enää edes Suomessa. Asia joka on vellonut lähtökuopissaan kymmenisen vuotta alkaa näyttää designpääkaupunki Helsingin häpeätahralta.

- Itse Helsingin kaupungin edustajana en käyttäisi näin voimakasta sanaa, mutta sanotaan, että tämä on haaste. Langaton tekniikka on yleistynyt valtavalla ryminällä. Kun kaikilla alkaa olla miniläppäreitä ja älypuhelimia ja verkkoja etsitään, niin todella toivon, että tästä päästäisiin liikkeelle, myöntää Lasipalatsin Kohtaamispaikan esimies Kirsi Salminen.

Aulaisäntä Roberto Corsini sanoo suoremmin, ettei Helsinki ei ole aivan siellä kärjessä, missä vielä 90-luvun puolivälissä kuviteltiin oltavan. Yksityisten ja julkisten palvelujen rajapintaan jääviä rakoja pitää yrittää paikata avoimilla palvelukonsepteilla, jotta osaaminen näkyisi.

Lähteet: YLE Helsinki