Useimmat kesäkukat ovat hallanarkoja

Orvokki ja pelargonia sietävät hyvin kylmää, mutta useimmat muut kesäkukat viottuvat jo nollakelissä. Kylmän arkoja ovat mm. ahkeraliisat, daaliat ja samettiruusut.

Hallanarka köynnöskukka. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Jos illan lämpötila laskee viiden asteen tutumaa silloin on jo ennakoitavissa, että yölämpötila laskee nollaan. Se on useimmille kesäkukille liian kylmää. Silloin auttaa kukkien peittely.

Muovipeitto ei sovi

- Tavallinen kaupasta saatava puutarhaharso on hyvä peitto penkiin istutetuille kukille. Jos on kova pakkanen tulossa sen voi taitella vaikka kolmeen kertaan. Tähän aikaan vuodesta yölämpötila voi helposti laskea -10 asteeseen. Sanomalehdillä ja verhoillakin voi kukkia peitellä, mutta muovia ei saa käyttää. Muovi edistää kylmyyden syntymistä, varoittaa Koulutuskeskus Sedun puutarhatalouden lehtori Senja Arkko

Ampellikukkien suojaksi riittää katos tai terassi

Amppelikukukkia ei aina tarvitse viedä sisälle asti, vaan pelkkä terassi riitää sojaksi. Myös kastelu auttaa torjumaan hallaa. Mitä kuivempi kukka sen helpommin se kylmettyy. Lisäksi jotkut kukat eivät kestä keväista kylmyyttä, mutta pystyvät kukkimaan pitkälle syksyyn. Tällainen on viime vuosina suosioon tullut keijumekko. Köynnöskukkana se kestää syksyllä jopa pakkasta, mutta on keväällä hyvin hallanarka.

-Köynnöskasveista krassit ja pavut paleltuvat herkästi, samoin päivänsini. Hallanarkoja ovat myös daaliat, samettiruusut ja ahkeraliisat, kertoo Arkko.

Pienilehtiset yrtit kestävät kylmää

Yrttien paleltumisen yleisääntö: mitä isommat lehdet sitä hallanarempia ne ovat.

- Basilika ottaa nokkiinsa jo +2 asteessa eli lehdet alkavat lurpattaa. Minttu ei siedä kylmyyttä eikä tilli. Pieni- ja kovalehtiset yritit ovat kestäviä kuten timjami. Lisäksi persilja, kaksivuotisena kasvina, on hyvin kestävä, selventää Arkko.