1. yle.fi
  2. Uutiset

Siitepölypäiväkirjasta apu allergikoille

Huhtikuussa Suomessa käyttöön otettu siitepölypäiväkirja on löytänyt hyvin käyttäjiä. Tällä hetkellä noin tuhat suomalaista kirjaa allergiaoireitaan yhteiseurooppalaiseen tietokantaan.

siitepöly
Lepän norkoja.
Yle

Siitepölypäiväkirja on huhtikuussa avattu yleiseurooppalainen hanke, jonka tarkoituksena kerätä tietoa allergiaoireista paikkakunnittain. Näin voidaan verrata eroja oirekynnysarvoissa eri ihmisten sekä alueiden välillä. Siitepölypäiväkirjan tietoja voidaan jatkossa käyttää tarkempien siitepölytiedotteiden antamiseen tai allergikon oman oirekynnyksen toteamiseen.

Turun yliopiston aerobiologisen yksikön tutkija Anna-Mari Pessi kuitenkin toivoo käyttäjiltä tunnollisempaa tietojen kirjaamista.

- Aika harva, vain noin neljäsosa jaksaa täyttää sitä säännöllisesti. Kaipaisimme tietoa myös niistä päivistä, jolloin oireet eivät ole pahoja, eli tietoa siitä, kuinka matalissa pitoisuuksissa loppuu oireilu.

Päiväkirjojen hyödyntäminen ennusteiden tarkentamisessa menee parin vuoden päähän, kertoo Pessi.

- Silloin pystytään arvioimaan, että mitkä tämän hetkisellä lääkityksellä olevilla ihmisillä ja yleensäkin koivu- ja heinäallergikoilla on se kynnys, milloin he saavat pahempia oireita. Sitten voidaan antaa selkeämpiä siitepölyennysteita ja -tiedotteita, jotka sitten todella kertovat niistä oireista paremmin, toivaa Pessi

Siitepölypäiväkirjaa käytetään netin kautta. Päiväkirjaan voi tallentaa tietoja allergiaoireiden voimakkuudesta päivittäin. Tästä saa palautteena tietokoneohjelman laskeman kuvaajan, josta voi todeta kuinka omat oireet vaihtelevat ja miten ne ovat yhteydessä siitepölymääriin. Lisäksi voi arvioida omaa herkkyystasoaan esimerkiksi yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Siitepölypäiväkirjan käyttö on vapaaehtoista ja maksutonta. Käyttäjäksi voi rekisteröityä myös nimettömänä.

Lähteet: YLE Kainuu, YLE Turku

Lue seuraavaksi