Tutkija: Israel tarjosi Etelä-Afrikalle ydinaseita

Yhdysvaltalainen tutkija Sasha Polakow-Suransky sanoo saaneensa haltuunsa asiakirjoja, jotka todistavat Israelin aikeista myydä ydinaseita Etelä-Afrikan apartheid-hallinnolle 1970-luvulla. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Ulkomaat

Polakow-Suransky pyysi kirjaansa varten asiakirjoja Etelä-Afrikan ja Israelin johtajien tapaamisista. Etelä-Afrikan hallinto poistikin asiakirjojen salauksen Israelin vastalauseista huolimatta.

Asiakirjoista ilmenee, että Etelä-Afrikan silloinen puolustusministeri P.W. Botha pyysi Israelin puolustusministeriltä Shimon Peresiltä ydinaseita, Polakow-Suransky kertoo. Peres toimii nykyään Israelin presidenttiinä.

Peres vastasi Bothalle, että Israel voi myydä Jericho-luokan ohjuksia kolmessa eri kokoluokassa. Tämä merkitsi Polakow-Suranskyn mukaan, että ohjukset voitiin varustaa joko ydinkärjellä, tai biologisella tai kemiallisella taistelukärjellä. Todellisuudessa Etelä-Afrikka tarvitsi vain ydinkärkiä, muita aseita sillä oli omasta takaa.

Paljastus on Israelille kiusallinen senkin vuoksi, että se ei ole koskaan myöntänyt, joskaan ei kiistänytkään omaavansa ydinaseita. Nyt Peresin toimisto ilmoittaa, ettei dokumenteilla ole todistusvoimaa, eikä mainittuja tapaamisia koskaan tapahtunut.

Ydinasekauppoja ei tehty. Guardian-lehti arvioi, että syynä oli hinta. Toisaalta kauppa olisi vaatinut Israelin pääministerin hyväksyntää, minkä saaminen oli epävarmaa.

Etelä-Afrikka on apartheid-hallinnon kaatumisen jälkeen luopunut vapaaehtoisesti joukkotuhoaseohjalmastaan.

Lähteet: YLE Uutiset, AP