Lakko voisi vaikuttaa pitkälle kesään

Kaupat ovat valmistautuneet ensi yönä mahdollisesti alkavaan lakkoon varastoja täydentämällä. Hyllyissä on kuitenkin puutteita vielä edellisten lakkojen jäljiltä. Uusi laajempi lakko näkyisi kauppojen tarjonnassa vielä loppukesällä.

Kotimaa
Mies kaupan hyllyllä
Yle

Kaupat eivät ole ainoita tuotteita hamstranneita. Kannelmäen Prisman johtajan Kaj Grahnin mukaan myös asiakkaat ovat ostaneet tuotteita tavanomaista enemmän. Erityisesti eineshyllyillä näyttää aika tyhjältä, vaikka mahdollinen lakko on alkamassa vasta ensi yönä.

- Kyllä lakonuhka jo näkyy. Einesvalmisteet ja -pikaruoat alkavat olla vähissä, mutta perustuotteita löytyy vielä ihan hyvin.

Grahnin mukaan ensi yönä mahdollisesti alkava lakko vaikuttaisi erityisesti liha- ja leipähyllyjen valikoimiin. Maitotuotteiden puutteista ei ole pelkoa, sillä lakko ei koske meijereitä. Myös hedelmiä ja kotimaisia vihanneksia on riittämiin.

Edelliset lakot vaikuttavat vielä

Einekset ja valmisruoat ovat vähissä edellisten lakkojen vuoksi. Jos elintarvikealan lakko alkaa, eikä eläimiä saada teurastamoille, kotimainen liha ja jalosteet loppuvat jo ensi viikolla.

Leipää on kaupoissa ollut saatavilla, sillä monilla kaupoilla on omat paistokoneet. Myös pienleipomot pääsevät aiempaa paremmin esille. Pidempään säilyvää ruisleipää on kauppojen varastoissa reilusti, ja tämän vuoksi vaalean leivän valikoimat hupenevat nopeammin. Pakasteiden odotetaan käyvän kaupaksi tuoretuotteiden vähetessä.

Valikoimissa puutteita pitkälle kesään

Inex Partnersin toimitusjohtajan Jorma Vehviläisen mukaan kaupan koolla ei ole merkitystä siihen, miten hyvät valikoimat ovat.

- Tilanne voi vaihdella alueellisesti. Paikalliset toimijat pystyvät pääsääntöisesti kattamaan oman alueen kysynnän, ja sen vuoksi valikoima voi olla hyvin erilainen eri puolilla Suomea.

Mikäli lakko alkaa ensi yönä, on sillä valikoimiin pitkät vaikutukset. S-ryhmä ei halua arvioida, kuinka pitkään vaikutukset näkyisivät. Vehviläisen mukaan hyllyt täyttyvät sitä mukaa, kun tuottajien tilanne palautuu normaaliksi. Kesko puolestaan arvioi tilanteen korjaantuvan kesän myötä.

- Varmasti näiden tutumpien tuotteiden osalta on puutteita koko kesän ajan. Tilanne saadaan kuntoon varmasti vasta syksyllä, arvioi Ruokakeskon tavarakauppayksikön johtaja Minna Kurunsaari.

Kevään lakot ovat tuoneet kaupoille lisäkustannuksia muun muassa suunnittelutyön ja varastoinnin vuoksi. Tuotteiden hintoihin lakkojen ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa.

Lähteet: YLE Uutiset