Castron tytär: Kuubassa ei ole mielipidevankeja

Kuuban presidentin Raúl Castron tytär kiistää Yle Uutisten haastattelussa, että Kuubassa olisi mielipidevankeja. Tasa-arvoaktivisti Mariela Castro vierailee tämän viikon ajan Suomessa.

Mariela Castro Kuva: YLE

Kuuban katolisen kirkon mukaan kuubalaisten mielipidevankien olot ovat paranemassa. Vankeja on määrä siirtää lähemmäs kotipaikkakuntiaan, ja sairaat vangit saavat tarvitsemaansa hoitoa. Presidentti Raúl Castro neuvotteli oikeuksista viime viikolla katolisen kirkon kanssa.

Suomessa vieraileva Raúl Castron tytär kuitenkin muistuttaa Kuuban virallisesta linjasta: Kuubassa ei ole mielipidevankeja.

- Kaikki tietävät, että nämä vangit ovat palkattuja agentteja, jotka saavat rahoitusta toiminnalleen ulkomailta. He suhtautuvat vihamielisesti Kuubassa 50 vuotta sitten tehtyyn vallankumoukseen, Mariela Castro sanoo.

Castro toistaa näin isänsä virallista linjaa. Presidentti Castro ei ole vahvistanut katolisen kirkon julkistamia tietoja mielipidevankien oikeuksien parantamisesta. Epävirallisten tietojen mukaan presidentti olisi kuitenkin ensi kertaa maininnut poliittiset vangit neuvotteluissa kirkon kanssa.

"Kaikilla oikeus ilmaista mielipiteensä"

Kuuban toisinajattelijoiden mukaan maassa on noin kaksisataa poliittista vankia. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan 65 heistä on mielipidevankeja.

Kuuban mielipidevangit ovat nousseet maailman tietoisuuteen muun muassa syömälakkojen vuoksi. Toisinajattelija Orlando Zapata kuoli nälkään helmikuussa. Sairaalahoitoa mielipidevangeille vaatinut kuubalaistoimittaja Guillermo Farinas on puolestaan ollut syömälakossa 88 päivää.

Mariela Castron mukaan kaikilla on Kuubassa oikeus ilmaista mielipiteensä.

- Kuubassa ei ole mielipidevankeja, koska muuten me kaikki olisimme vankilassa. Kaikki kuubalaiset ilmaisevat mielipiteensä politiikasta ja uskaltavat kommentoida korkeankin tason päätöksiä. Minä itse kommentoin isäni tekemiä päätöksiä, ja minun isäni kertoo mielipiteensä minun alastani.

Taistelijan ja presidentin tytär

Mariela Castro on Raúl Castron ja vallankumoustaistelija Wilma Espínin tytär. Vuonna 2007 kuollut Espín johti pitkään Kuuban naisliittoa, ja Mariela Castro on seurannut äitinsä jalanjälkiä.

Mariela Castro aloitti tasa-arvotaistelunsa naisten oikeuksien ajajana.

- Huomasin kuitenkin pian, että homoseksuaalit ja transseksuaalit joutuvat taistelemaan vielä suurempia ennakkoluuloja vastaan, Castro kertoo.

Castro johtaa Kuuban kansallista seksuaalikasvatuskeskusta Cenesexiä. Keskus ajaa erityisesti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Samaa sukupuolta olevien välinen seksi oli rikos vielä 15 vuotta sitten.

Transseksuaalien oikeudet parantuneet

Joitakin edistysaskelia on Kuubassa jo saavutettu. Sukupuolenvaihdosleikkauksen voi saada osana julkista terveydenhoitoa. Sen sijaan jo vuonna 2005 tehty lakiehdotus samaa sukupuolta olevien liiton rekisteröimisestä ei ole päässyt edes parlamentin käsittelyyn.

- Luulen että syynä ovat päättäjien ennakkoluulot. Ne jotka ovat kanssamme samaa mieltä, odottavat parempaa hetkeä, ja ne jotka ovat meitä vastaan, yrittävät voittaa aikaa, Castro perustelee.

Suomeen Castro saapui Suomi-Kuuba-seuran vieraana puhumaan tasa-arvosta. Castro luennoi vierailunsa aikana Helsingin yliopistossa ja on mukana viikonlopun Maailma kylässä -festivaalilla.