Jamaikan pääkaupungissa hätätila poliisiasemahyökkäysten vuoksi

Pääkaupungissa Kingstonissa turvallisuusjoukot ovat käyneet toista päivää taisteluja epäillyn huumepäällikön aseistettujen turvamiesten kanssa. Sotilaat ja poliisit tunkeutuivat helikoptereiden tukemina Kingstonin kahdella slummialueella joukon tukikohtaan. Katutaistelujen kerrotaan levinneen maanantaina uusille alueille pääkaupungissa.

Ulkomaat
Rynnäkkökiväärein aseistautuneet poliisit tarkastavat kadulla pysäyttämänsä pakettiauton kuljettajaa
Rynnäkkökiväärein aseistautuneet poliisit tarkastavat kadulla pysäyttämänsä pakettiauton kuljettajaa pääkaupunki Kingstonissa.Reuters-TV

Kahden päivän aikana neljä ihmistä on kuollut ja useita haavoittunut. West Kingstonin ja St. Andrewsin kaupunginosiin julistettiin poikkeustila sunnuntaina sen jälkeen, kun aseistetut miehet olivat tulittaneet neljää poliisiasemaa ja sytyttäneet niistä yhden palamaan.

Hyökkääjien epäillään tukevan huumekaupan johtajaksi väitettyä Christopher "Dudus" Cokea. Hallitus on vaatinut Cokea antautumaan, jotta hänet voitaisiin luovuttaa Yhdysvaltoihin vastaamaan syytteisiin huumeiden ja aseiden salakuljetuksesta. Hallitus on luvannut palauttaa järjestyksen tarvittaessa kovin ottein.

Poliisi on hyökännyt Coken turvapaikkaan Tivoli Gardensin alueella. Cokella on saanut alueella laajaa kannatusta tukemalla alueen köyhiä asukkaita. Tivoli Gardensin kaduille on rakennettu barrikadeja ja Coken kannattajat ovat vannoneet suojelevansa häntä poliiseilta.

Yhdysvaltain oikeusministeriö kutsuu Cokea yhdeksi maailman vaarallisimmista huumerikollisista. Syyttäjien mukaan Coke johtaa pahamaineista Shower Posse -rikollisliigaa, jonka uskotaan huumekaupan lisäksi syyllistyneen lukuisiin murhiin Jamaikassa ja Yhdysvalloissa, erityisesti 80-luvun kokaiinisotien aikana.

Alun perin Jamaikan hallitus torjui vuonna 2009 esitetyn luovutusvaatimuksen. Pääministeri Bruce Golding sanoi Yhdysvaltain luovutuspyynnön perustuvan laittomaan salakuunteluun.

Cokella on yhteyksiä hallitsevaan työväenpuolueeseen ja hän on vaikutusvaltainen tekijä Kingstonissa alueella, jota pääministeri Bruce Golding edustaa parlamentissa.

Viime viikolla pääministeri Golding kuitenkin taipui aloittamaan karkotuskäsittelyn.

Lähteet: AFP, AP, Reuters