Hyttyset valmiina hyökkäykseen

Päättynyt lämmin sääjakso toi ensimmäiset hyttyset esiin ainakin etelässä, mutta hyönteistutkijan mukaan invaasio on vielä edessä. Hyttysiä saattaa ilmaantua sankoin joukoin, sillä munia jäi syksyllä runsaasti maastoon.

Kuva: YLE

Tämänhetkiset kosteat olot ovat hyttysille parhaat mahdolliset. Vielä kun talvella lunta oli paljon, ja sen jäljiltä kosteutta runsaasti, on hyttysen toukilla kelpo olot kehittyä.

- Tämän hetken ennusmerkit ovat vahvasti siihen suuntaan, että hyttysiä tulee paljon. Viime vuonnakin hyttysiä oli runsaasti, mikä tarkoittaa että myös munia on paljon, summaa hyönteistutkija Juhani Itämies.

Hyttysen toukka ei alkuunsa kummoista lammikkoa tarvitse.

- Muistan yhdenkin paikan, jossa oli savinen maasto, jossa hirvet olivat liikkuneet paljon. Jokaisessa jalanjäljessä oli vettä, ja siellä kuhisi kourallinen hyttystoukkia, Itämies kertoo.

Kausi saattaa olla ohi nopeasti

Hyttysten ensimmäinen kesäpolvi on jo lennossa, mutta suuressa osassa maata sen kausi on ohi jo ennen juhannusta. Viilenevä sää ei vähennä hyttysten määrää, mutta toukkien kehitys saattaa hidastua.

- Raju vedentulo voi tosin tarkoittaa sitä, että myöhäisilläkin lajeilla on hyvät mahdollisuudet kehittyä, joten ei nyt vielä nuolaista, Itämies toppuuttelee.

Aikaiset lajit saattavat säistä riippuen tuottaa myös toisen sukupolven.

Hyttysiä on Suomessa nelisenkymmentä lajia, näistä noin kymmenelle kelpaa ihmisveri. Verenimijät ovat kaikki naaraita, koiraat nauttivat vain kukkien mettä, parittelevat ja kuolevat pois.