1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puutarha-astiat

Parvekkeelle eloa ympäri vuoden

Parvekelaatikonkin kanssa voi tehdä rohkeita kokeiluja. Myös ympärivuotisuus onnistuu, kun muistaa, ettei kauneus lopu kasveihin.

Puutarha-astiat
Parvekelaatikossa punaisia pelargoneja ja valkoisia lumihiutaleita.
Pelargoni Tango ja lumihiutale Sutera Cabana.YLE / Petra Haavisto

Puutarhamessuilla tavatut asiantuntijat innostavat tarttumaan rohkeasti erilaisiin kokeiluihin myös parvekkeilla ja patioilla. Perusteiden pitää kuitenkin olla kunnossa:

- Pitää ottaa huomioon valo-olosuhteet ja se, onko itse paljon poissa. Ja tietenkin taimien terveys. Terve taimi näyttää tukevalta, tummanvihreältä ja siinä on paljon varsia, kukkia ja lehtiä, summaa Leena Luoto.

Laatikossa on oltava runsaasti multatilaa. Paras parvekelaatikko on Luodon mukaan sellainen, jossa on vesisäiliö. - Silloin on luvassa hyvin huoleton kesä.

Istutettaessa ihanteellinen etäisyys kasvin keskeltä kasvin keskelle on 20 senttiä. Isommissa parvekelaatikoissa hieman lomittain istutetut kukat voivat olla hieman tiheämmässäkin.

Rohkeaa yhdistelyä

Esittelijä Markku Saraste kehottamaan sekoittamaan ja kokeilemaan: esimerkiksi pelargonit ja lumihiutaleet tai petuniat ja miljoonakellot eri värein sekaisin keskenään.

Uusia kasveja ei täksi kesäksi ole tullut, mutta väri- ja lajikekirjo kasvaa ja esimerkiksi lumihiutaleet tulevat koko ajan isokukkaisemmiksi.

Leena Luoto sanoo ihmisten valittavan useimmin sitä, etteivät kukat kasva. Silloin syynä ovat joko nuuka lannoitus tai väärät kasvuolosuhteet. - Varjon kasveja laitetaan paahteeseen tai valossa viihtyviä pimeään. Esimerkiksi ahkeraliisa ja uudenguineanliisa vaativat puolivarjon, eikä orvokkikaan viihdy koko päivää lämpimässä mullassa.

Saraste suosittaa kestovaikutteisia lannoitteita, jotka liukenevat hallitusti valon, lämmön ja kosteuden mukaan. Myös tavallisia kukkaravinteita voi käyttää.

Mehikasvit ja heinät taas ovat helpoimmasta päästä niille, jotka ovat välillä pidempäänkin poissa kotoa.

Tyyliä väreillä

Myös tyylillä voi leikitellä: keltaiset kasvit korostavat varjoisia paikkoja, sinisellä taas voi vaikuttaa etäisyyteen. Hopea tuo tyyliä, ja sommittelu takaa lopputuloksen.

Amppelikasveista saa Leena Luodon mukaan näyttävän asetelman, kun kasvin istuttaakin parvekelaatikkoon pursuamaan. Ylipäänsä ajattelun laajentaminen kannattaa:

- Otetaan kaikki vuodenajat käyttöön! Syksyllä on kasveja, jotka kestävät pientä pakkasta ja niitä, jotka kestävät kovempaakin kylmää. Myös koristeissa valinnanvara kasvaa, ja esimerkiksi ruosteinen rauta on yhä suosiossa. Koristeelliset parvekelaatikot ja niiden tai patioiden pienet koristeet ovat esimerkiksi Ruotsissa selvästi meitä edellä, rohkaisee Leena Luoto.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi