1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyttysen sylki ärsyttää eniten alkukesällä

Sateet tulevat nyt päästämään hyttyskesän toden teolla valloilleen. Kesän ensimmäiset hyttysenpuremat kutiavat erityisen paljon, koska edelliskesänä hankittu sietokyky on talven aikana hälvennyt. Hyttysten ei silti kannata antaa purra immuniteetin toivossa.

Kuva: YLE

Lähes jokainen suomalainen tietää, että kesän ensimmäiset hyttysenpuremat kutiavat sietämättömästi. Se ei ole kuvitelmaa, sillä kevääseen tultaessa ihmisen keho on unohtanut edelliskesän itikanpistot. Ja jotkut ovat vielä herkempiä kuin toiset.

- 90 prosenttia meistä on jollain tavalla herkistynyt hyttysen syljen sisältämille, mm. valkuaisaineille. Näistä ihmisistä kymmenellä prosentilla on allergiaksi todettua herkistymistä. Herkistymisasteesta riippuvat sitten nämä reaktiot. Mitä voimakkaampi herkistyminen, sitä voimakkaammat reaktiot, kertoo lastenlääkäri, allergologi Peter Csonka.

Hyttysenpurema aiheuttaa lähes välittömästi, minuuttien kuluessa nokkospaukaman tyyppisen reaktion, joka kutisee. Osalla ihmisistä se muutaman vuorokauden sisällä hälvenee, mutta osalla pahenee ja kestää jopa viikon-pari. Alkukesällä reaktiot ovat voimakkaampia.

- Pikkuhiljaa kun näitä pistoksia saadaan, syntyy ohimenevä toleranssi. Sietokyky kestää hyttyskauden ajan, mutta hälvenee taas talvella ja herkkyys palaa. Eli taas saadaan reaktioita, kuvaa allergologi.

Lääkäri ei kuitenkaan kehota kasvattamaan itselleen vastustuskykyä antamalla hyttysten purra.

- Hyttysiä on noin 40 eri lajia ja jokaiselle herkkyys on erilainen. Jos vaikka antaa metsähyttysten purra, niin sen jälkeen voi tulla lintuhyttysen purema ja reaktio on taas yhtä voimakas ja omansa, vesittää allergologi hyvät suunnitelmat siedätyshoidosta.