Ortodoksinen kulttuurikeskus on vuoden rakennuskohde

Joensuussa toimiva Ortodoksinen kulttuurikeskus on valittu vuoden 2009 maakunnalliseksi rakennuskohteeksi. Keskus yhdistää valkoista pintaa, suuria ikkunoita ja kuparia.

ortodoksisuus
Ortodoksinen kulttuurikeskus sijaitsee Kauppakadun pohjoispäässä.
Ortodoksinen kulttuurikeskus sijaitsee Kauppakadun pohjoispäässä.YLE / Janne Ahjopalo

Valinnan teki neljä Pohjois-Karjalassa toimivaa rakennusalan yhdistystä, jotka edustavat muun muassa arkkitehtejä, rakennusmestareita ja rakennusinsinöörejä. Vuoden maakunnallisesta rakennuskohteesta kertova laatta ruuvattiin tiistaina 4.5.2010 Ortodoksiseen kulttuurikeskukseen piispa Arsenin johdolla. Samalla paljastettiin Paavo Joensalon lasimaalaus Bysantista Karjalaan.

Joensuun kantakaupungin pohjoisella ruutukaavalla sijaitseva Ortodoksinen kulttuurikeskus on arkkitehti Antti Torikan suunnittelema. Kesällä 2009 avautuneeseen keskukseen sijoittuvat ortodoksisten toimijoiden lisäksi muun muassa Karjalan Kielen Seura, matkatoimisto, kirjakauppa ja ravintola.

Vuoden maakunnallinen rakennuskohde on valittu vuodesta 2000 saakka ja mukaan on mahtunut monenlaista rakennusta. Palkinnon ovat saaneet muun muassa Joensuun Marjala-talo, Kaprakan ravintolarakennus Liperissä, Juuan kivikeskus, Ilomantsin pellettitehdas ja kauppakeskus Iso Myy Joensuussa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala