Hyväksikäyttö jättää lapseen syvät arvet

Lasten hyväksikäyttöepäilyt kuormittavat yhä voimakkaammin lastensuojelua ja poliisia Pohjois-Suomessa. Esimerkiksi Oulussa sosiaaliviranomaisten tietoon tulee nykyään joka kuukausi useita epäilyjä, joista osa etenee poliisitutkintaan.

Kotimaa
YLE / Kirsi Karppinen

Vielä muutamia vuosia sitten Oulussa tilastoitiin seksuaalisia hyväksikäyttöepäilyjä satunnaisesti. Nykyään lastensuojelu saa tietää uusista tapauksista joka kuukausi. Tämän alkuvuoden aikana sosiaaliviranomaiset ovat tehneet poliisille jo useampia tutkintapyyntöjä hyväksikäyttöepäilyistä. Tapausten vaikeusaste vaihtelee.

- Lievästä aina hyvinkin törkeään seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Lasten ikähaarukkakin vaihtelee kovasti nollasta noin kuuteentoista ikävuoteen asti, Oulun kaupungin lastensuojelun palvelupäällikkö Siskomaija Pirilä kertoo.

Osa tapauksista etenee lopulta oikeuteen asti. Pohjois-Suomen käräjäoikeuksissa on käsitelty vuosien 2005-2009 välisenä aikana yhteensä jo yli 160:tä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää tapausta. Luku ei sisällä Rovaniemen tietoja, sillä sieltä niitä ei ollut niin pitkältä aikaväliltä saatavissa.

Suomessa on pohdittu viime aikoina kiivaasti, miten lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia saataisiin kitkettyä. Oikeusministeriön työryhmä esitti aiemmin toukokuussa, että rangaistuksia lapsiin kohdistuvista hyväksikäytöistä tulisi tiukentaa, ja myös lasten kanssa toimivien taustat tulisi selvittää entistä tarkemmin.

Seksuaalinen väkivalta uhkaa lapsen kehitystä

Seksuaalirikostilastot ovat loppujen lopuksi vain jäävuoren huippu. Suuri osa hyväksikäytöistä jää kokonaan piiloon.

- Yksi asia, mikä siihen vaikuttaa, on se häpeä ja syyllisyys, mitä hyväksikäyttö herättää, ja sitä on sen vuoksi vaikea tuoda esiin. Myös lojaliteettiristiriidat vaikuttavat, mikäli hyväksikäyttö on tapahtunut perheen sisällä, Oulun yliopistollisessa sairaalassa toimivan lasten ja nuorten oikeuspsykiatrisen työryhmän psykologi Marika Laakkonen-Linna arvioi.

Oulun yliopistosairaalassa toimiva oikeuspsykiatrinen SERI-työryhmä on setvinyt vuodesta 2005 jo toista sataa lapsen hyväksikäyttöepäilyä. Osa tapauksista osoittautuu perättömäksi tai riittävä näyttö jää puuttumaan, mutta silti joukossa on aina tapauksia, joissa merkit hyväksikäytöstä ovat selvät. Lapselle prosessi on rankka.

- Kyllähän kaikki fyysinen, psyykkinen ja seksuaalinen väkivalta uhkaa lapsen kokonaiskehitystä. Yleensä lapsi voi tällaisesta traumasta toipua, mutta arvethan se tietenkin jättää, Laakkonen-Linna sanoo.

- Seksuaalirikoksen kohteeksi joutuneille uhreille on aina järjestettävä asianmukaista apua. Sitä, millaista hoitoa kukin toivoo ja tarvitsee, on mietittävä tapauskohtaisesti.

Lähteet: YLE Oulu / Kirsi Karppinen