Risto Autio ja Kirsi Ojansuu: Kansanedustajien työ kriisissä

Kansanedustajia harmittaa suomalaisten heikko mielikuva kansanedustajan työstä. Suomen Kuvalehden julkaisemassa ammattien arvostusta koskevassa kyselyssä kansanedustajat löytyvät sijalta 320.

talous
Kansanedustajia eduskunnan istuntosalissa.
Kansanedustajia eduskunnan istuntosalissa.YLE

Sijoitus on laskenut aiemmista kyselytutkimuksista. Vuonna 1991 kansanedustajien sijoitus oli 106.

Kantahämäläisiä kansanedustajia huono tulos harmittaa. Vihreiden kansanedustajan Kirsi Ojansuun ja keskustan kansanedustajan Risto Aution mukaan kyseessä on demokratian kriisi. Poliitikan sisällön sijaan haetaan skandaaleja, sanoivat Ojansuu ja Autio Radio Hämeen Politiikan puhemylly-ohjelmassa.

Sosiaalidemokraattien edustaja Johannes Koskisen mukaan kansanvallan toimivuuden kannalta on surullista, että mädät perunat pilaavat koko korin.

- Juuri tämän vaalirahoitussotkun yhteydessä on käynyt niin, ettei erotella heitä, jotka ovat tehneet väärin ja jotka ovat oikein, vaan kaikki kansanedustajat on laitettu samaan läjään, sanoo Koskinen.

Vihreiden Ojansuu muistuttaakin, että on iso haaste palauttaa kansanedustajien uskottavuus ennen seuraavia vaaleja.

Suomen Kuvalehdessä julkaistussa Ammattien arvostus 2010- tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista 380 eri ammattiin. Tutkimuksen mukaan kirurgin ammatti on kaikkein arvostetuin.

Lähteet: YLE Häme