1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hampurin musiikkitalosta tuli taloudellinen katastrofi

Saksassa Hampurissa riidellään uudesta Elbphilharmonie-konserttitalosta. Hampurin satamaan rakennettavan konserttitalon rakennuskustannukset ovat nousseet huimasti ja valmistuminen on viivästynyt. Hampurin senaatti on haastanut konserttitaloa rakentavan yrityksen oikeuteen.

Kuva: Herzog deMeuron

Merkittäväksi musiikkikaupungiksi haluavan Hampurin tulevaisuudennäkymät ovat periaatteessa erinomaiset, sillä Hampurin satama-alueelle on kohoamassa näyttävä filharmoniatalo. Silti konserttitalosta on tullut kiistakapula.

Hampurin senaatti haastoi vastikään konserttitaloa rakentavan Hochtief-rakennusyrityksen oikeuteen. Rakennusyritys ei senaatin pyynnöistä huolimatta ilmoittanut konserttitalon valmistumisaikataulua.

Talon peruskivi muurattiin kolme vuotta sitten. Sopimuksen mukaan Elbphilharmonien pitäisi olla valmis jo vuoden 2011 lopulla. Oikeudessa puidaan myös huimasti nousseita rakennuskustannuksia.

Karl Olaf Petters Hampurin kulttuurivirastosta myöntää, että virheitä tehtiin jo sopimusta laadittaessa.

Pettersin mukaan korkeat rakennuskustannukset olisi voitu välttää, jos rakennusaikataulu ja suoritettavat rakennustyöt olisi sopimusta allekirjoittaessa lyöty lukkoon. Nämä puutteet korjattiin kuitenkin vasta kaksi vuotta sitten.

Konserttitalo tulee maksamaan satoja miljoonia

Suomessa on keskusteltu Helsingin musiikkitalon nousevista kustannuksista, mutta sen 20 miljoonan euron lisäkustannukset tuntuvat perin vaatimattomilta Hampurin konserttitalon kustannuksiin verrattuna.

Yksityisin lahjoituksin sekä verovaroin rahoitettava Elbphilharmonie tuntuu olevan pohjaton kaivo. Jos verovaroja arvioitiin alun perin tarvittavan 77 miljoonaa euroa, nyt lukemat ovat nousseet 323 miljoonaan.

Hansakaupungissa juhlitaan toukokuun lopulla Elbphilharmonien harjannostajaisia. Nähtäväksi jää, milloin konserttitalo lopulta otetaan käyttöön. Suunniteltu avajaiskonsertti toukokuussa 2012 on jo peruttu.

Hampurin Elbphilharmonien on suunnitellut sveitsiläinen arkkitehtitoimisto Herzog & de Meuron. Sama toimisto oli suunnittellut myös Katajanokalle Helsinkiin kaavaillun designhotellin, joka kuitenkin huhtikuussa päätettiin jättää rakentamatta.