Veneen ja laivan ero on veteen piirretty viiva

Kesän tullen moni suomalainen säntää laskemaan uivat "kesämökkinsä" veteen. Mutta milloin kyseessä on vene ja milloin taas pitää puhua laivasta? Käsitteiden ero on häilyvä, mutta ainakin yksi rajapyykki on aluksen pituus.

vesikulkuneuvot
Jos paatti on pituudeltaan alle 24 metriä, se katsotaan veneeksi.
Jos paatti on pituudeltaan alle 24 metriä, se katsotaan veneeksi.YLE / Lahti

Lahden venekerhoon kuuluu hieman yli 300 jäsentä ja 70 venettä. Siis venettä, ei laivaa, vaikka suurimmat aluksista ovat parikymmenmetrisiä. Venekerhon satamakapteeni Jukka Matikainen, mitä eroa on veneellä ja laivalla?

- Sitä on pohdittu paljon eikä virallista määritelmää tietääkseni ole. Yksi merkittävä ero on pituudessa. Yli 24 metriä pitkien alusten kuljettamiseen tarvitaan tutkinto. Sitä pienempiä aluksia voi kuljettaa huvialuksena ilman. Ehkä tässä on yksi veneen ja laivan ero.

24-metrinen alus on jo melkoinen eikä sellaisia esimerkiksi Päijänteellä juuri näe. Lähes kaikki siellä liikennöivät alukset ovat siis veneitä?

- Kyllä se näin on. Yli 24-metriset huvialukset ovat aika harvinaisia. Sen kokoiset ovat yleensä reittiliikenteessä ja laivaksi tehtyjä.

Sanasta vene tulee helposti mieleen soutuvene. Mutta vene-luokkaan mahtuu paljon muitakin aluksia?

- Niin, veneen ja laivan ero on aina ollut veteen piirretty viiva. Ei siihen ole mitään ihmeellistä juridiikkaa.

Minkälaisia aluksia Lahden venekerhon jäseniltä löytyy?

- Suurimmaksi osaksi aluskanta on teräsveneitä ja niistä valtaosa on itse tehtyjä. Veneiden pituudet ovat viimeisen kymmenen vuoden ajan kasvaneet jatkuvasti. Keskipituus on 13-15 metriä.

- Veneet ovat pitkälti uivia kesähuviloita, joissa asutaan koko kesä, lomat ja viikonloput. Niissä voi asua myös pitkään syksyyn, koska veneissä on lämpimät vedet, keskuslämmitykset ja muut mukavuudet. Niitä voi käyttää, kunnes jäät tulevat.

Minkälaisin käsittein venekerhon jäsenet puhuvat omista aluksistaan?

- Kerhon jäsenet puhuvat suurimmaksi osaksi veneistä. Esimerkiksi, että ”missä sun vene on”. Ei puhuta aluksista tai laivoista, sillä veneitä ne ovat. Meillä on myös veneilykauden avajaiset sekä päättäjäiset, veneiden nostot ja laskut.

Veneilykauden perinteisiä avajaisia vietetään Kellosalmessa 12. päivänä kesäkuuta.

Lähteet: YLE Lahti