Tietoliikenneala hyväksyy varoituskirjeet tietyin ehdoin

Tietoliikenne- ja tietotekniikka-alan edunvalvoja tahtoo, että liuta reunaehtoja toteutuu ennen kuin kotitalous voi saada varoituksen epäillystä nettipiratismista. FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento sanoo, että nettipiratismin tiukka suitsiminen on yleismaailmallinen ilmiö ja uuden lain kanssa eletään, mikäli eduskunta sellaisesta päättää.

kulttuuri

Suomalaisen tietoliikenne- ja tietotekniikka-alan edunvalvoja FiCom sanoo, että kulttuuriministeri Stefan Wallinin (r.) ehdotus nettipiratismin suitsimiseksi vaatii ensinnäkin lainsäädännön muuttamista sähköisen tietosuojan osalta. Tällä haavaa teleyritys ei voi käsitellä teletunnistetietoja nettipiratismiepäilyn takia.

- Mikäli varoittava kirje nettipiratismista epäillylle lähetetään, se pitää lähettää tekijänoikeuksien haltijan nimissä. Nämä myös vastaavat kustannuksista, FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento sanoo. Teleyritykset eivät liioin ryhdy pitämään kirjaa kansalaisista, joiden on epälty harrastavan nettipiratismia.

Svento sanoo, että FiComilla on se käsitys, että sen ehdot otetaan huomioon ja asiassa edetään niiden pohjalta. - Asiasta on keskusteltu paljon opetus- ja kulttuuriministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön virkamiesten kanssa. Ministerit Stefan Wallin ja Suvi Lindén ovat tietoisia näkemyksistä, ja niitä pidetään oikeutettuina ja perusteltuina.

- Nettipiratismin suitsiminen on yleismaailmallinen ilmiö, ja monissa maissa on menty Wallinin ehdotusta pidemmälle, Svento huomauttaa. -Tätä ei olla pyytämällä pyydetty, mutta kun näyttää, että siihen mennään, niin nämä asiat ovat ne, joiden on mukana oltava.

Piraattipuolue tyrmää kirjeet oikeusvaltion periaatteiden vastaisina

Piraattipuolueen mielestä kulttuuriministeri Stefan Wallinin ehdotus kirjeiden lähettämisestä nettipiratismista epäillyille ei ole oikeusvaltioiden perusperiaatteiden mukainen. Piraattipuolue katsoo, että poliisin esitutkinnan pitää aina selvittää, onko jatkotoimiin aihetta.

Piraattipuolue huomauttaa, että tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet, eikä tämä valta kuulu yrityksille. Varoituskirjemenettely olisi puolueesta vaarallinen ennakkotapaus oikeudenhaltijoiden ja teleyritysten asettamisesta yksityisen tekijänoikeuspoliisin asemaan.

Lähteet: YLE Uutiset