Pohjoismaihin yhtenäinen pullopanttijärjestelmä?

Toisista Pohjoismaista ostetuista pulloista ja purkeista voi tulevaisuudessa ehkä saada pantin myös Suomessa. Yhteispohjoismaista panttijärjestelmää tutkitaan parhaillaan Pohjoismaiden ministerineuvoston toimeksiannosta, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Ulkomaat

Ministerineuvosto toivoo yhteistä panttijärjestelmää, koska Pohjoismaiden välillä tapahtuu paljon ostosmatkailua. Tällä hetkellä toisista Pohjoismaista ostetut pullot ja purkit voi kyllä palauttaa kauppojen pullonpalautukseen, mutta niistä ei saa panttimaksua. Tästä syystä pulloja ja purkkeja päätyy runsaasti tavallisiin roskiin tai luontoon.

Yhtenäinen järjestelmä hyödyttäisi niin kuluttajaa kuin luontoakin. Järjestelmän luominen ei kuitenkaan ole yksinkertaista ja se kohtaa myös vastustustakin.

Ensimmäinen ongelma on järjestelmän hinta. On epäselvää, kuka maksaisi yhteispohjoismaisesta pullopantista.

Toisena kompastuskivenä ovat Pohjoismaissa vallitsevat erilaiset järjestelmät. Kun esimerkiksi Ruotsissa kaupoilla ei ole velvollisuutta ottaa vastaan panttipulloja, Norjassa se on kaupoille pakollista.

Muita ongelmia ovat eri valuutat, verojen ja panttien erilaiset tasot sekä erilaiset tavat korvata panttimaksut kaupoille.

Lehden haastattelema Ruotsin pullopalautusyhtiön, Returpackin toimitusjohtaja Pelle Hjalmarsson näkisi palautusjärjestelmän mieluummin koko EU:n tasoisena kuin Pohjoismaisena järjestelmänä.

Lähteet: YLE Uutiset