Nykykansanmusiikki on siirtynyt seurojentaloilta konserttisaleihin

Suomen euroviisukappale, Kuunkuiskaajien Työlki ellää, on saanut vaikutteita suomalaisesta kansanmusiikista ja mustalaismusiikista. Vaikka Kuunkuiskaajat-duo on kansanmusiikkikentällä arvostettu, ei Työlki ellää -kappale kuitenkaan edusta suomalaista nykykansanmusiikkia tyypillisimmillään.

Eurovision laulukilpailujen ensimmäinen semifinaali käydään illalla Oslossa.

Kansanmuusikko Anne-Mari Kivimäki määrittelee Kuunkuiskaajien laulun lähinnä iskelmäksi.

- Kuunkuiskaajien jäsenet ovat itsekin kuvanneet kappalettaan retroiskelmäksi, Kivimäki muistuttaa.

Suomalaista nykykansanmusiikkia on vaikeaa määritellä. Leimallista kuitenkin on se, että tekijät ovat usein saaneet akateemisen musiikkikoulutuksen. Kansanmusiikin akatemisoitumisen myötä laji on siirtynyt enemmän taidemusiikin suuntaan ja seurojentaloilta konserttisaleihin.

Onko kansanmusiikki jo liian akateemista?

Kansanmuusikko Petra Hartikaisen mielestä kansanmusiikki-käsitteen alta pitäisi löytyä tilaa kaikenlaisille tekijöille.

- Toivoisin, että kansanmusiikkia voisivat tehdä kaikki, jotka saavat innoituksensa vanhasta perinteestä. Korkeakoulutetut muusikot voisivat tehdä omannäköistään musiikkia, mutta myös nurkassa soittavien harrastajapelimannien ja marginaaliset elektroniset kokeilut mahtuisivat mukaan.

Hartikainen kokee, että Suomen musiikkikenttää rasittaa edelleen vakavan ja kevyen vastakkainasettelu.

- Kun tekee apurahahakemuksia, niin ensimmäiseksi täytyy ruksittaa, olenko kevyt vai vakava. Tällaisesta ajattelusta haluaisin päästä eroon, Hartikainen korostaa.

Suomalainen nykykansanmusiikki kiinnostaa ulkomailla

Kuunkuiskaajien Johanna Virtanen ja Susan Aho ovat tuttuja Värttinästä, joka pitkään oli suomalaisen nykykansanmusiikin tunnetuin vientiartikkeli. Edelleen suomalaiselle kansanmusiikille löytyy kysyntää ulkomailla, kertoo Anne-Mari Kivimäki:

- Esimerkiksi Saksassa ja Japanissa suomalainen kansanmusiikki on kovaa huutoa, Kivimäki sanoo.

Nykykansanmuusikoitten todellisuutta on se, että keikkaa on usein enemmän ulkomailla kuin Suomen rajojen sisäpuolella. Tämän hetken kansanmusiikin vientinimiä ovat muun muassa uutta pelimannimusiikkia soittava Frigg ja huuliharppuorkesteri Sväng.

Euroviisujen ensimmäinen semifinaali järjestetään Oslossa tiistai-iltana.