Jamaikan taisteluissa kuollut yli 30 ihmistä

Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa jatkuvat taistelut turvallisuusjoukkojen ja etsintäkuulutetun jengipomon tukijoiden välillä. Poliisin mukaan yhteenotoissa on kuollut ainakin 31 siviiliä ja sotilasta. Huumekaupasta syytettyä jengipomoa ei ole saatu kiinni.

Ulkomaat
Jamaikalaiset sotilaat istuvat avolava-auton kyydissä Kingstonissa.
Jamaikalaiset sotilaat partioivat pääkaupunki Kingstonin kaduilla maanantaina.Mark Brown / EPA

Jamaikan hallitus yrittää yli tuhannen sotilaan ja poliisin voimin pidättää Christopher Coken, jota Yhdysvallat vaatii luovutettavaksi oikeudenkäyntiin. Cokea syytetään huume- ja asekaupasta.

Coke tukevat aseistetut jengiläiset ovat kuitenkin pystyttäneet tiesulkuja ja taistelevat sotilaita ja poliiseja vastaan. Kingstonista saatujen tietojen mukaan ammunta on edelleen kiivasta.

Jengit ovat linnoittautuneet Kingstonin läntisiin slummeihin. Sotilaat etsivät Cokea talo talolta. Väkivaltaisuudet eivät ole levinneet vauraampiin kaupunginosiin.

Poikkeustila

Hallitus on julistanut kuukauden poikkeustilan. Taistelualueiden lähellä kouluja ja kauppoja on suljettu ja sairaalat ovat supistaneet toimintojaan. Asukkaita on neuvottu pysymään kotona.

Lentoyhtiöt alkoivat tiistaina perua lentojaan Jamaikan pääkaupunkiin.

Yhdysvallat varoittaa kansalaisiaan matkustamasta Jamaikaan ja pelkää, että väkivaltaisuudet leviävät. Pääkaupunki Kingston on saaren etelärannikolla ja keskeiset turistikohteet pohjoisrannikolla.

Hyväntekijä slummeissa

Cokella on kannattajia Kingstonin köyhissä osissa, sillä hän on on auttanut ihmisiä taloudellisesti ja jopa järjestänyt näiden lapsia kouluun.

Jamaikan pääministeri Bruce Golding taipui Yhdysvaltain esittämään Coken luovutusvaatimukseen vastustettuaan sitä yhdeksän kuukautta. Hänen mukaansa Yhdysvallat hankki todistusaineistoa Cokea vastaan salakuntelemalla.

Cokella väitetään olevan läheiset suhteet Goldingin työväenpuolueeseen. Toinen valtapuolue on kansallispuolue, joka parhaillaan on oppositiossa.

Kaksi valtapuoluetta perusti 1970-luvulla jengejä, jotka värväsivät kansalaisia äänestämään näitä puolueita. Jengeistä kehittyivät sitten huumeryhmittymät, jotka edelleen ovat yhteyksissä "synnyttäjäpuolueisiinsa".

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset