Aktivistien laivasaattue uhmaa Gazan saartoa

Palestiinalaisia kannattavat aktivistit aikovat murtaa kahdeksalla laivalla Israelin ylläpitämän Gazan alueen saarron. Israel sanoo estävänsä laivojen pääsyn Gazaan, mikä voi johtaa yhteenottoon.

Ulkomaat

Gazaa lähestyvässä laivasaattueessa on neljä laivaa, joissa matkustaa satoja Palestiina-aktivisteja. heidän joukossaan on mm. usean maan parlamenttien jäseniä, Nobel-palkinnon voittaja ja juutalaisten joukkotuhosta selvinnyt henkilö.

Mukana on lisäksi neljä rahtilaivaa, jotka kuljettavat Israelin saartosääntöjen mukaan kiellettyjä tarvikkeita, kuten elementtitaloja, sementtiä, sahatavaraa, ikkunaruutuja, paperia koulukirjojen painamista varten, leluja, sähköisiä pyörätuoleja sekä terveydenhuoltovälineitä.

Israelin ulkoministeriö sanoo estävänsä laivojen pääsyn Gazaan, koska se rikkoisi Israelin mukaan kansainvälistä lakia. Ulkoministeriö esittää, että tarvikkeet tuotaisiin maateitse.

Ulkoministeriön edustaja huomauttaa, että koska aktivistit ovat kieltäytyneet tästä mahdollisuudesta, he näyttävät olevan kiinnostuneempia Hamasia hyödyttävien mielipiteidensä julkituonnista kuin palestiinalaisten todellisesta avustamisesta. Saarron avulla Israel pyrkii heikentämään Gazaa hallitseva ääri-islamilaista Hamasia ja pakottamaan sen vapauttamaan jo pian neljä vuotta sitten panttivangikseen ottaman israelilaissotilaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan Israel on perustanut pidätyskeskuksen Ashdodin kaupungin satamaan, jonne saattueesta kiinniotetut aktivistit vietäisiin.

Israel ja YK eri mieltä Gazan tilanteesta

Israel on painottanut, ettei Gazassa ole humanitaarista hätää, koska alueelle päästetään ruokaa ja muita perustarvikkeita.

YK:n Kehitysohjelma UNEP antaa tuoreessa raportissaan synkemmän kuvan Gazan tilanteesta. Rapirtin mukaan saarto haittaa merkittävästi puolitoista vuotta sitten käydyn sodan jälleenrakennustyötä. Suurin osa sodan tuhoista on edelleen korjaamatta ja avustusjärjestöt ovat voimattomia, YK toteaa.

Maailmanpankki lisää omassa arviossaan, että jopa 80 prosenttia Gazan tuonnista tapahtuu maan alle kaivettujen tunneleiden kautta. Tunneliverkostossa kuljetetaan niin ruokaa, taloustarvikkeita, rakennusmateriaaleja kuin kotieläimiäkin. Hamas-järjestö käyttää tunneleita aseiden ja rahan salakuljetukseen.

YK painottaa, ettei kansainvälinen yhteisö kykene vastaamaan Gazan asukkaiden tarpeisiin.

Lähteet: AP, AFP