Taas yksi lintulaji kuoli sukupuuttoon

Madagaskarin saarella elänyt uikkulintu, alaotrajärvenuikku, on kuollut sukupuuttoon, sanoo Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN. Linnun kohtaloksi koitui ihmisen toiminta sen elinalueella.

Alaotrajärvenuikku (Tachybaptus rufolavatus) eli pienellä alueella Madagaskarin Alaotrajärvellä. Lintua on pidetty uhanalaisena niin kauan kuin lajin olemassaolosta on tiedetty.

Sukupuuton syyt ovat IUCN:n mukaan elinympäristön tuhoutuminen sekä järven kalastajien käyttämät nylonverkot, joihin linnut takertuivat.

Elinympäristön tuhoutuminen tarkoitti tässä tapauksessa sitä, että järveen istutettiin petokaloja, jotka käyttivät uikkuja ravintonaan. Raitakäärmeenpääkala (Channa striata) oli tuotu alun perin Aasiasta.

Alaotrajärvenuikun löytämisestä ei ole enää toivoa, sanoo lintujensuojelujärjestö Birdlife Internationalin tutkimusjohtaja Leon Bennun.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto ylläpitää uhanalaisista eläimistä tehtyä ns. Punaista listaa, johon Birdlife tuottaa tietoa.

IUCN on tuonut julki erityisesti kosteikoissa asuvien lintujen tilasta. Kosteikkolintuja uhkaavat monin paikoin elinalueiden kuivattaminen sekä tulokaslajit, jotka käyttävät lintuja ravinnokseen.