1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Amerikanleivos

Kuva: YLE / Raila Paavola

Reseptistä saa leivonnaisen noin 60 cm leveälle uunipellille.

8 dl rusinoita

4 dl vettä

Keitä rusinoita vedessä pari minuuttia ja valuta vesi pois.

Kiisseli:

6 dl creme fraichea

4 dl sokeria

6 keltuaista

5 tl perunajauhoja

1 tl vaniljasokeria

Sekoita kattilassa muut kiisselin ainekset paitsi vaniljasokeri. Keitä koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Jäähdytä ja lisää vaniljasokeri sekä keitetyt rusinat.

Taikina (pohjaan ja muruiksi pinnalle)

7 dl vehnäjauhoja

7 dl kaurahiutaleita

4 dl fariinisokeria

400 g voita tai margariinia

2 tl ruokasoodaa

Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää sulatettu rasva. Taikinasta tulee murumainen.

Levitä yli puolet taikinasta leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista pohjaa uunissa 200-asteessa 8-10 minuuttia.

Lisää rusinakiisseli pohjan päälle, ja kiisselin päälle loppu murutaikina käsin ripotellen. Paista uunin keskitasolla 200-asteessa 25 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa leivoksiksi.

- Tarja Haapasalo