1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Suikkanen halusi haasteita

Turun Palloseurasta Venäjän liigaan siirtyvä valmentaja Kai Suikkanen kertoo YLE Turulle pohtineensa pitkään saamaansa tarjousta. Suikkanen haluaa ennen kaikkea uusia haasteita eikä voinut ohittaa saamaansa huipputarjousta.

Suikkanen kertoo, häneen otettiin yhteyttä jo kevättalvella, mutta lopullisesti asia ratkesi vasta viime viikolla. Suikkanen sanoo empineensä aluksi, koska hänellä oli vuoden sopimus Turun Palloseuraan.

- Sitten ajattelin, että tuleeko tällaista tilaisuutta enää ikinä, että kyllähän se pitää käydä katsomassa. Kun TPS ja Lokomotiv Jaroslav saivat sopimuksen yksimielisesti, ei siinä enää ollut paljon sanomista lähdenkö, Suikkanen kertaa.

Sopimuksensa suuruutta mies ei kerro, mutta toteaa kaikkien tietävän rahan olevan yksi syy Venäjälle siirtymiseen.

- On tietysti suhteellista, mikä on rahakas sopimus. Kyllä sopimukset ovat vähän eri luokkaa mitä Suomessa.

Suikkanen piti palaveria valmennusryhmän kesken. Uudesta valmentajasta ei ole vielä tietoa, mutta Riku-Petteri Lehtonen ja Hannu Rautala vetävät joukkuetta toistaiseksi. Tiistaina joukkue kokoontuu testeihin, joihin Suikkanenkin osallistuu.

- Olen tässä vähän mukana. Eihän se niin ole, että kun perjantaina tehtiin sopimus muualle, niin yhtä äkkiä ei saisi enää vanhalle työpaikalle tulla äijien kanssa juttelemaan.

Suikkanen kertoo, että hän piti kakkosvalmentajansa Lehtosen koko kevään ajan selvillä tilanteesta.

- Avoimilla kortilla pelattiin. Pelaajien kanssa tapaan tiistaiaamulla, Suikkanen kertoo.

Suuri tuntematon

Lähtö Venäjälle on edessä kuun lopussa. Perhe lähtee valmentajan mukaan, mutta tulee Suikkasen mukaan todennäköisesti kulkemaan kahden maan välillä. Varsinkin jos edessä on pitkiä ottelumatkoja.

- Sosiaalinen verkko on ainakin aluksi varmasti aika ohut. Tuskin vaimo ja poika jaksavat kahdestaan kotona istua, Suikkanen pohtii.

Tulevasta joukkueesta Suikkanen kertoo nähneensä vasta nimilistan. Muutenkin tiedot Venäjän kiekkoliigasta ovat vielä melko vähissä, mutta Suikkanen toteaa, ettei monella muullakaan suomalaisella sitä kokemusta KHL:stä löydy.

- Sen tiedän, että iso maa ja iso sarja. Kovatasoista jääkiekkoa siellä pelataan ja olosuhteet ovat hyvät.

Venäjän liigassa valmentajan paikka on suhteellisen tuulinen. Mikäli pelit eivät suju, ovea näytetään herkästi. Kari Heikkilä esimerkiksi sai potkut juuri Jaroslav Lokomotivista viime helmikuussa.

- Niin eikös sitä niin sanota, että huipulla tuulee. Se on tässä hommassa muutenkin tiedossa. Eihän sitä tiedä, että vaikka tein kaksivuotisen sopimuksen, se voi kestää vain kaksi tuntia.

Kolikon toinen puoli on taas mahdollisuus hyvään menestykseen arvostetussa liigassa.

- Olen itse niin laskenut, että jos tuolla pärjäät, pärjäät missä vain.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että Venäjä on askel kohti Pohjois-Amerikkaa?

- No en tiedä mihin tämä on askel, vai onko mihinkään, Suikkanen naurahtaa ja jatkaa.

- Jääkiekkomaailmassa tapahtuu asioita niin nopeasti, ettei tahdo kukaan perässä pysyä. Eihän kukaan edes tiedä millaista sarjaa Euroopassa viiden vuoden päästä pelataan.