Vihreät vierastavat porvarihallitusta

Vihreiden kannattajista valtaosa haluaa hallitusyhteistyöhön SDP:n kanssa. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö arvioi, että porvarihallituksen suosiota vihreiden silmissä painaa alaspäin tuore ydinvoimapäätös.

Vaalit 2011
Vihreiden kannattajien suosiossa on sinipuna ja punamulta.
Vihreiden kannattajien suosiossa on sinipuna ja punamulta.YLE Uutiset Grafiikka

YLE Uutisten kyselyssä 38 prosenttia vihreistä pitää parhaana hallituksen runkona kokoomuksen ja SDP:n varaan rakentuvaa sinipunaa ja 37 prosenttia suosii keskustan ja SDP:n punamultaa. Porvarihallituksen ykkösvaihtoehtona mainitsee vain 17 prosenttia vihreiden tukijoista.

Taloustutkimus haastatteli mielipidetutkimusta varten 2 399:ää ihmistä. Vihreiden kannattajia kyselyyn osui 214. Haastattelut tehtiin 26.4.–11.5.2010, ja mittauksen virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö arvioi, että porvarihallituksen suosiota vihreiden silmissä painaa alaspäin tuore ydinvoimapäätös.

Hallituksen esitys kahdesta uudesta ydinvoimaluvasta valmistui juuri ennen kyselyä.

Niinistön mukaan vihreillä ei ole mitään erityistä hallituspohjasuosikkia seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Ohjelmakysymykset ratkaisevat, Niinistö linjaa.

Niinistö arvioi, että esimerkiksi ydinvoimakysymyksessä opposition SDP:n kannat ovat vihreistä yhtä kaukana kuin keskustan ja kokoomuksen.

Hallituspohjat yhtä suosittuja

Kolme päähallitusvaihtoehtoa - keskustan ja kokoomuksen rungolle rakentuva porvarihallitus, kokoomuksen ja SDP:n sinipuna sekä keskustan ja SDP:n punamulta - saavat kaikkien vastaajien joukossa lähes saman suosion.

Porvarihallitus on niukasti ykkönen. Sen puolesta äänestää kyselyssä 29 prosenttia. Sinipuna ja punamulta saavat kumpikin 28 prosentin kannatuksen.

Keskustan (61 prosenttia) ja kokoomuksen (58 prosenttia) kannattajien mielestä paras vaihtoehto on porvarihallitus. Keskustalaisista 31 prosenttia suosii punamultaa ja kokoomuslaisista 36 prosenttia pitää parhaana sinipunaa.

SDP:n kannattajista 47 prosenttia pitää ykkösvaihtoehtona keskustan ja SDP:n punamultaa. Kokoomusyhteistyön nostaa etusijalle 44 prosenttia demareista.

Vihreät suosituin täytepuolue

Vihreät nousi selkeästi ykköseksi, kun kysyttiin, minkä puolueen tulisi olla mukana täydentämässä kahden suuren hallituspohjaa.

Sinipunaan vihreät ottaisi 57, punamultaan 53 ja porvarihallitukseen 49 prosenttia vastanneista.

Sinipunaan toiseksi suosituin apupuolue olisi perussuomalaiset (26 prosenttia) ja kolmanneksi sijoittuu RKP (24 prosenttia). Punamultaan perussuomalaiset ottaisi 28, vasemmistoliiton 20 ja RKP:n 18 prosenttia vastanneista.

SDP:n kannattajien joukossa vihreät on suosituin hallitusrungon täydentäjä, mutta kakkosena tulee perussuomalaiset ja vasemmistoliitto jää punamullassa pronssille ja sinipunassa RKP:n ja keskustan jälkeen vasta viidenneksi mieluisimmaksi.

Porvarihallituksessa vihreät on kokoomuslaisille (53 prosenttia) hieman mieluisampi kumppani kuin keskustalle (49 prosenttia). Kakkoseksi keskusta nostaa perussuomalaiset niukasti ohi RKP:n, kun taas kokoomus luottaa enemmän RKP:hen.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus