Kaksi separatistien pommi-iskua Etelä-Thaimaassa

Ainakin kaksi ihmistä on saanut surmansa kahdessa pommi-iskussa Thaimaan eteläosissa, missä ääri-islamilaiset itsenäisyydentavoittelijat ovat jo vuosikausia käyneet osin asellista kampanjaa Bangkokin keskushallintoa vastaan. Haavottuneita on yli 40, osa heistä kriittisesti.

Ulkomaat

Molemmat iskut tehtiin Yalan maakunnan samannimisessä pääkaupungissa. Ensimmäinen isku tehtiin autoliikkeen edustalla ja kun pelastusmiehistöt ja poliisit saapuivat paikalle, tapahtui toinen isku, jossa kaksi ihmistä kuoli.

Maakunnan kuvernöörin mukaan asialla olivat ääri-islamilaiset terroristit. Iskuista oli annettu varoitus etukäteen, mutta myöhemmälle päivämäärälle.

Thaimaan eteläosien liikehdintä ei ole suorassa yhteydessä maan viimeaikaisiin väkivaltaisiin mielenosoituksiin. joissa ovat olleet vastakkain maanpaossa olevan entisen pääministerin Thaksin Sinawatran kannattajat ja vastustajat.

Malesian rajan lähellä olevissa Thaimaan maakunnissa on käyty terrorikampanjaa Thaimaan keskuhallitusta vastaan jo kuuden vuoden ajan. Sen aikana on surmattu yli 4 000 ihmistä. Asialla ovat yleensä ääri-islamilaiset ryhmät tai ryhmittymät jotka pyrkivät irti Thaimaan hallinnosta.

Väkivaltaa harjoittavat ryhmät kohdistavat iskunsa useimmiten buddhalaisia ja keskushallinnon kanssa yhteistyössä olevia muslimeja, kuten poliiseja, sotilaita, opettajia ja hallintovirkamiehiä vastaan. Paikalliset asukkaat, joiden enemmistö on malaijin murretta puhuvia, sanovat kärsivänsä syrjinnästä, erityisesti koulutuksessa ja työnhaussa.

Alue oli runsas sata vuotta sitten autonominen muslimisulttaanikunta, mutta se liitettiin buddhalaiseen Thaimaahan vuonna 1900-luvun alussa. Keskushallintoa on alueella vastustettu vaihtelevan aktiivisesti koko ajan, mutta avoimiksi väkivaltaisuuksiksi tilanne purkautui vasta 2004.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset