Vanhanen: Ydinvoima ja Kreikka-laina rokottivat kannatusta

Tuore ydinvoimaratkaisu ja Kreikalle myönnettävä laina siirsivät kannattajia keskustalta perussuomalaisille. Näin kommentoi keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen tuoreita YLE Uutisten julkaisemia puoluekannatuslukuja.

Perussuomalaisten kannatus nousi toukokuussa lähes kymmeneen prosenttiin. Kasvua edellisestä oli lähes kaksi prosenttiyksikköä, ja tulos on samalla korkein perussuomalaisille mitattu YLE Uutisten tutkimuksissa.

Puheenjohtaja Timo Soini tietää syyt.

- Perussuomalaisten vaihtoehto ja linja ovat menneet kansalle perille sellaisena kuin me olemme tarkoittaneet. Tässä on varmaan monen tekijän summa, mutta kyllä Kreikan ja EU:n rappio näkyvät varmasti.

Soini näkee jo puolueensa vakavana vaihtoehtona vihreille ensi vuoden hallitusneuvotteluissa.

- Kyllä ilman muuta. Linjan puolestakin on vara valita. Perussuomalaiset ja vihreät ovat sen verran erilaisia, että on aika epätodennäköistä, että ne olisivat samassa hallituksessa.

Olette siis tarvittaessa valmiita vaalien jälkeen hallitukseen?

- Kun ohjelmasta sovitaan ja kannatus on riittävä, niin vastuu pitää silloin ottaa, Soini sanoo.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen ottaa syyt keskustan suosion laskusta niskoilleen.

- Tässä on ihan selvä siirtymä keskustalta perussuomalaisille. On helppo arvata, että Kreikka-laina ja ydinvoimaratkaisut jakavat keskustan kannattajia erittäin voimakkaasti. Monet ottavat intohimoisesti kantaa. Nämä ovat siitä huolimatta ratkaisuja, jotka pitää tehdä. Ratkaisuista sopii syyttää minua.

Kokoomus on kannatusmittauksessa edelleen suurin puolue 23 prosentin kannatuksella. Kokoomus jopa hieman paransi edellisestä mittauksesta. Toisena ovat sosiaalidemokraatit, joiden kannatus on pitkin vuotta junnannut hieman yli 21 prosentissa, niin nytkin.

SDP:n kova oppositiopolitiikka ei ole tuonut puolueelle etua, mutta eipä se nyt ole menettänytkään kannatustaan.