EU pohtii ilmastotavoitteiden tiukennusta

EU:n ympäristökomissaari Connie Hedegaard on julkistanut analyysin unionin ilmastopolitiikan tiukentamisen hyödyistä ja haitoista. Analyysi on jo nostattanut tunteita niin teollisuuden kuin ympäristöväenkin keskuudessa.

Hedegaard pohtii analyysissään, kannattaisiko EU:n nostaa ilmastopäästöjen leikkaustavoite 30 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä verrattuna vuoden 1990 päästömäärään. Nykyinen tavoite on vähentää päästöjä 20 prosenttia.

30 prosentin tavoitteen saavuttaminen maksaisi analyysin mukaan 81 miljardia euroa vuodessa aina vuoteen 2020 saakka.

Nykyisen 20 prosentin tavoitteen hinta on 48 miljardia euroa vuodessa. Hinta on kansainvälisen talouden alamäen takia laskenut merkittävästi. Vielä tavoitteen asettamisen aikaan kaksi vuotta sitten hintalapuksi muodostui 70 miljardia euroa vuodessa.

EU on aiemmin ilmoittanut, että se nostaa tavoitteensa 30 prosenttiin, mikäli kansainvälinen yhteisö lähtee laajalti mukaan päästötavoitteiden tiukennuksiin. Kööpenhaminan ilmastokokouksessa ei näin tapahtunut, joten asian eteneminen ainakaan nopealla aikataululla on epätodennäköistä. Myös Hedegaard sanoo haluavansa tässä vaiheessa aiheesta vain keskustelua.

Euroopan teollisuus tyrmää tiukennuksen suoralta kädeltä. Euroopan terästeollisuusyhdistyksen Euroferin edustaja uumoilee, että ilmastotavoitteen tiukennus johtaisi työpaikkojen menetykseen ja teollisuuslaitosten siirtymiseen Euroopan ulkopuolelle. Toimi olisi muutenkin haitallinen, koska Eurooppa kamppailee velka- ja työttömyysongelmissa.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on toista mieltä. Sen mielestä vahvemman ilmastotavoitteen myötä yritykset eivät enää hyötyisi saastuttamisesta vaan alkaisivat saada etua vihreästä kasvusta.