Saamelaisneuvosto: Norja leikittelee saamelaissopimuksella

Saamelaisneuvoston mielestä Norja leikittelee pohjoismaisella saamelaissopimuksella. Norja vetäytyi pohjoismaisista ministerineuvotteluista viime tingassa, koska ei hyväksynyt puitteita, joilla saamelaissopimuksesta olisi neuvoteltu.

saamelaiset
Saamen lippu
Pohjoismaiden saamelaiskonferenssi

Norja vaati valtuuskuntien kokoonpanoihin muutoksia niin, että saamelaisedustus olisi pienentynyt neuvotteluissa.

Saamelaisneuvoston mielestä vaatimus on kummallinen, sillä Norja oli aiemmin itse ehdottanut saamelaisten tasavertaisuutta neuvotteluissa.

Suomen, Ruotsin ja Norjan saameministereiden ja saamelaiskäräjien puheenjohtajien oli määrä kokoontua tällä viikolla päättämään pohjoismaisen saamelaissopimuksen jatkosta.

Myös Näkkäläjärvi ihmettelee Norjan mielenmuutosta

Myös Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi ihmettelee Norjan tapaa toimia asiassa.

- Saamelaisen parlamentaarisen neuvoston puheenjohtajan pidän Norjan valtion toimintaa asiassa tyrmistyttävänä. Norja on ollut aina esimerkki muille valtioille saamelaisasioiden hoitamisessa ja nyt Norjan toiminta on ennen kaikkea varoittava esimerkki, Näkkäläjärvi kirjoittaa blogissaan toukokuun 12. päivä.

Näkkäläjärven mukaan Ruotsin, Suomen ja Norjan saamelaiskäräjät eivät aio taipua Norjan vaatimukseen. Asiasta on päätetty Saamelaisen parlamentaarisen neuvoston kokouksessa.

- Päätimme, että saamelaiskäräjät vaativat aiemmin sovitun mukaisesti. Toisin sanoen neuvottelut järjestetään siten, että saamelaiskäräjät osallistuu neuvotteluihin valtioiden delegaatioissa 2 + 2 kokoonpanolla ja että saamelaiskäräjien itsemääräämisoikeus turvataan neuvotteluissa. Tämä tarkoittaisi sitä, että delegaatiossa kaksi edustajaa olisi valtion ja kaksi saamelaiskäräjien nimeämää edustajaa, kirjoittaa Näkkäläjärvi blogissaan 24. toukokuuta.

Lähteet: YLE Lappi