Chaplinin Kultakuume Sinfonia Lahden säestyksellä

Sinfonia Lahti jatkaa sinfonisten elokuvaesitysten sarjaansa esittämällä Charles Chaplinin klassikkoelokuvan Kultakuume Sibeliustalossa. Kapellimestarina esityksissä on Timothy Brock, joka on maailman johtava Chaplinin musiikin tulkitsija.

Chaplinin kulkurihahmo Alaskassa. Kuva: RoyExportSAS

Professori Peter von Baghin mukaan Kultakuume -teoksen (1925) suuruus avautuu vasta nyt kun se nähdään alkuperäisessä muodossa.

- Kultakuume on Charles Chaplinin ehkä kuuluisin ja rakastetuin elokuva - myyttinen teos. Se on tekijänsä hauskin elokuva ja samalla yksi rankimmista, tosin ankarasti ottaen kumpaakin vasta nyt kun näemme sen viimeinkin oikeasti, kertoo Peter von Bagh.

Hän viittaa tällä siihen, että valmistellessaan suosituimman mykkäelokuvansa uusintaensi-iltaan 1942 Chaplin päätti leikata sen uudelleen ja paitsi varustaa sen ääniraidalla myös spiikata sen. Tämä johti siihen, että elokuvan luonnollinen rytmi katosi, ja niin kaikkien nyt läsnä olevien sukupolvien aiemmin näkemä Kultakuume on eräänlainen traaginen torso.

Kultakuume seuraa Chaplinin ikonista Kulkurihahmoa Alaskan kultaryntäyksen pyörteissä. Onni ja rikkaus saattavat olla vain yhden hakunheilahduksen päässä, mutta yhtä lähellä on epätoivo.

Absurdi komedia ja viiltävä draama vuorottelevat yhdistyen kokonaisuudeksi.

Sinfonia Lahden esityksissä kapellimestarina on Timothy Brock, joka teki ensiesiintymisensä Suomessa keväällä 2007 Sinfonia Lahden sinfonisissa Nykyaika-esityksissä. Brock on maailman johtava Chaplinin musiikin tulkitsija, joka on johtanut viime vuosien aikana yli 200 Chaplin-elokuvaesitystä sinfoniaorkestereiden kanssa.

Hän on myös sovittanut useimmat Chaplinin alkuperäismusiikit muotoon, joka on taannut niiden uuden elämän maailmalla.