1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. routa

Haljenneet tiet kuntoon Kouvolassa

Routa sai tiet kupruilemaan pahasti Kouvolassa. Teiden paikkaaminen lukeutuu normaalin kunnossapidon kustannuksiin, mutta isoja korjauksia kaupunki ei voi tehdä tänä vuonna.

routa
YLE / Jani Aarnio

Sääntöjen mukaan tiet pitää mitoittaa siten, ettei routa pääse alapuolella olevaan saveen asti. Silti jotkut tiet kupruilevat talven jälkeen.

- Normit ovat niin tarkat. Kun on tällainen talvi, että pakkasmäärä on näin valtava, niin silloin käy näin, selvittää katupäällikkö Erkki Immonen.

Routa syntyy, kun maassa oleva vesi jäätyy. Tämä aiheuttaa sen, että savimaa paisuu ja nostaa asfaltin kupruille. Liikenteen tärinä edesauttaa roudan painumista syvemmälle.

- Roudassa on sellaisia ilmiöitä, että tien kerrosten alle saattaa ilmestyä niin sanottuja jäälinssejä, jotka sulaessaan ovat hyvin liukkaita. Tie muljahtelee, ja linssit sulavat. Sitten se ykskaks pettää, upottaa koko tien periaatteessa, kertoo Erkki Immonen.

Tiet saavat kosmetiikkahoitoja

Kaupunki paikkaa tiet ensimmäisenä öljysoralla, joka on kuitenkin väliaikainen ratkaisu. Kaupunki selvittää parhaillaan, kannattaako teitä korjata syvemmältä. Silloin pitäisi tarkistaa, onko sadevesiviemärien, kaivojen ja salaojien kuivatus kunnossa.

- Todennäköisesti tässä käy niin, että asfaltoimme vain uuden pinnan päälle. Se on kosmetiikkaa, mutta toinen vaihtoehto olisi, että kaivaisimme syvälle ja joutuisimme ottamaan pohjavedenpoistolaitteet pois. Tästä tulisi kauhea työmaa, eikä tämä ole missään ohjelmissa, kertoo Erkki Immonen.

Kosmetiikkahoitojen pitäisi Immosen mukaan toimia jatkossa, vaikkei se viime talvena riittänytkään. Pyörätiet saavat kesän aikana roudan aiheuttamiin rakoihin bitumia, joka pehmenee lämmön vaikutuksesta ja painaa raon kiinni.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi

Lue seuraavaksi