1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britanniassa ja Ranskassa muistetaan Dunkirkin evakuointioperaatiota

Noin 60 aluksen laivue on purjehtinut Britanniasta Ranskaan Dunkerqueen, englanniksi Dunkirkiin, toisen maailmansodan operaatio Dynamon 70-vuotispäivän kunniaksi. Evakuointioperaatiossa 27.5. - 4.6.1940 pelastettiin noin 338 000 brittiläistä ja ranskalaista sotilasta Dunkirkin rannoilta saksalaisten saarrostuksesta.

Laivueessa oli mukana operaatiossa pelastettuja sotaveteraaneja ja aluksia, jotka osallistuivat operaatio Dynamoon 70 vuotta sitten. Laivat lähtivät liikkeelle Ramsgatesta Kentistä.

Vuonna 1940 operaatio Dynamoa varten hätäisesti kokoon kutsuttu noin 900 aluksen laivasto koostui muun muassa kalastusaluksista, huvijahdeista, proomuista, siipirataslaivoista ja pelastusveneistä. Laivat hakivat joukkoja saksalaisten tulituksen alla Dunkirkin rannoilta ja kuljettivat heitä suurempiin laivoihin.

93-vuotias Lionel Tucker muisteli, kuinka uupunut hän oli päästessään Orleansin Neitsyt -nimisen aluksen kannelle.

- Kun pääsin kannelle, rojahdin alas ja nukahdin enkä herännyt ennen kuin Doverin valkoiset kalliot näkyivät, Tucker sanoi.

Evakuoinnin aikana Saksan ilmavoimat, Luftwaffe, teki ilmaiskuja aina säiden salliessa, ja noin 5 000 sotilasta kuoli.

Onnistuneen evakuointioperaation katsotaan nostattaneen Britannian taisteluhenkeä. Britanniassa puhutaankin Dunkirkin hengestä, kun tarkoitetaan rohkeutta ylivoimaisen vastuksen edessä.