Hyppää sisältöön

Kyösti Kakkosen laaja grafiikkakokoelma Emmaan

Espoossa sijaitseva modernin taiteen museo Emma on saanut suojiinsa merkittävän suomalaisen grafiikan kokoelman. Taiteenkerääjä, Tokmanni-tavaratalojen entinen toimitusjohtaja ja vaalirahakohustakin muistettu Kyösti Kakkonen on antanut museon käyttöön 700 toisen maailmansodan jälkeen tehtyä kotimaista grafiikkatyötä.

Kuva: YLE

Kokoelman ovat keränneet Kakkoselle Emma-museo ja kotimaisen grafiikan asiantuntijat. Kakkosen grafiikan kokoelma on nimetty Finlandiaksi.

Kokoelma on korkeatasoinen taidegrafiikan katselmus kolmen sodanjälkeisen sukupolven taiteeseen. Kokoelman 54 suomalaisen taiteilijan joukossa ovat muun muassa Kain Tapper, Pentti Kaskipuro, Outi Heiskanen, Antti Tanttu, Juhani Linnovaara, Marika Mäkelä, Juho Karjalainen, Susanne Gottberg, Jukka Mäkelä, Tapani Mikkonen, Silja Rantanen, Annu Vertanen ja Rafael Wardi.

Kyösti Kakkosen ajatuksena on luoda kokoelma, josta on valikoitavissa ja lainattavissa erilaisia kokonaisuuksia kotimaiseen ja ennen kaikkea kansainväliseen näyttelytoimintaan. Kokoelmaa on tarkoitus täydentää koko ajan.

Teokset koostettiin Grafiikanpaja Himmelblaun kokoelmasta ja taiteilijoilta itseltään. Asiantuntijana teosten valinnassa toimi museonjohtaja Markku Valkonen. Valkosen mukaan museon saama mahdollisuus on harvinainen.

– On perin harvinaista ja luonnollisesti miellyttävää että museo pääsee itse vaikuttamaan sijoituskokoelman keräämiseen. Kerran elämässä voi käydä näinkin.

Emman peruskokoelma on Saastamoisen säätiön noin 2 000 teoksen taidekokoelma. Lisäksi museolla on kokoelmissaan parisen tuhatta muuta teosta.

Wirkkala-akatemia viivästynyt

Espoon taidemuseolle on tarkoitus rakentaa noin 3 000 neliön lisärakennus. Lisärakennus tulisi Emman naapuriin, niin sanotulle Ahertajankulman tontille Espoon Tapiolaan.

Emman museonjohtajan Markku Valkosen mukaan museon viereiselle tontille suunnitellaan parhaillaan kaavamuutosta. Kaavasta päätettäneen syksyn aikana.

– Jos kaavamuutos menee eteenpäin kuten toivotaan, niin voisi ajatella, että rakentamisessa noin viiden vuoden aikataulu olisi realistinen, arvioi Valkonen.

Hanketta on Valkosen mukaan viivyttänyt talouden taantuman lisäksi Espoon kunnallispoliittinen erimielisyys.

– Tällaiset hankkeet kulkevat pitkää ja hidasta tietä. Yksimielisyyden saavuttaminen ei ole aina niin yksinkertaista, kun on kulttuuriasioista kysymys.

Wirkkala-akatemiaksi kutsutun uuden toimintakeskuksen on tarkoitus esitellä akateemikko Tapio Wirkkalan ja tämän puolison, Rut Brykin, tuotantoa. Akatemiaan oltaisiin valmiita sijoittamaan myös Kyösti Kakkosen laaja, yli 3500 esineen, lasitaide ja keramiikkakokoelma.