Eduskunta huolissaan ruotsinsuomalaisista vanhuksista

Ruotsinsuomalaisten vanhusten oikeus suomenkielisiin palveluihin puhutti eduskuntaa torstaina. Hallitus on pyrkinyt edistämään asiaa.

talous

Pohjoismaisen yhteistyön ministeri Jan Vapaavuori (kok) kertoi kyselytunnilla keskustelleensa ruotsalaisen kollegansa kanssa monta kertaa siitä, että suomen kielen asema Ruotsissa otettaisiin myös viranomaistoiminnassa vakavammin.

Vapaavuori vakuutti, että samalla kun hallitus on nähnyt paljon vaivaa sen eteen, että ruotsin kielen asema Suomessa pysyy toisena kansalliskielenä, samalla hallitus on myös pyrkinyt vaikuttamaan aktiivisesti Ruotsiin. Vapaavuoren mukaan Ruotsin puolella onkin tapahtunut paljon edistystä ja Ruotsin hallituksen asenne on selvästi positiivinen.

- Tietenkin matka siihen, että jokainen suomalainen Ruotsissa voisi saada kaiken tarvitsemansa palvelun suomeksi, on aika pitkä. Ja pitää muistaa, että meillä jopa Suomessa, missä ruotsi on toinen kansalliskieli, on vielä matkaa siihen, että jokainen saisi palvelunsa ruotsin kielellä.

- Mutta hyvää tahtoa on olemassa ja varsinkin niillä alueilla Ruotsissa, missä suomalaistaustaista väestöä on paljon, niin tapahtuu koko ajan kehitystä, arvioi Vapaavuori.

Suomenkielisiä palveluita ruotsinsuomalaisille vanhuksille peräsi kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas).

Hän korosti, että kyse on inhimillisyydestä vanhuksia kohtaan. Hän tivasi Vapaavuorelta, onko tämä ollut yhteydessä ruotsalaiseen kollegaansa ja kertonut, että suomalaiset haluavat ruotsinsuomalaisille vanhuksille oikeuden vanhuuteen omalla äidinkielellään.

Ruotsin laki velvoittaa järjestämään vanhuksille tarvittaessa suomenkielistä hoitoa. Kaikki Ruotsin kunnat eivät kuitenkaan Arhinmäen mukaan näin tee.

Ruotsiin muutti satoja tuhansia suomalaisia 1960 - 70-luvuilla. Varsinkin Pohjois-Suomesta lähtijöitä oli paljon. Monet muuttajista ovat nyt eläkeikäisiä ja jääneet nykyiseen kotimaahansa viettämään eläkevuosia.

Lähteet: YLE Uutiset / Marjatta Rautio