1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nastola

Nastolan Aurinkolinnalta karhutaan miljoonasaatavia

Ålandsbanken on haastanut Nastolan Aurinkolinnan käräjille miljoonasaatavista. Haasteen on saanut myös Nastolan kunta, joka teki maanvaihdon Aurinkolinnan kanssa sen naapurissa.

Nastolan kunta saattaa menettää ostamansa puistotontin Aurinkolinnan velkomusjutussa. Kunta on saanut haasteen Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen, jossa Ålandsbanken, Maarianhamina, hakee kiinnityssaataviaan Asunto Oy Nastolan Aurinkolinnalta.

Haasteen mukaan saatavat nousevat noin kahteen miljoonaan euroon. Kunnanjohtaja Pauli Syyrakin mukaan Nastolan kunta ja Aurinkolinna vaihtoivat maata 2000-luvulla, mutta Aurinkolinna ei vapauttanut tuolloin kunnan ostamaa puistotonttia 100 000 euron kiinnityksistä.

Myös kunnan oma valvonta kiinnitysten poistamisessa on pettänyt, sanoo kunnanjohtaja Syyrakki.

Aurinkolinna on toiminut alkujaan tuberkuloosisairaalana. Sen jälkeen kiinteistössä oli Ronnin kehitysvammalaitoksen Nastolan yksikkö ja viime vaiheessa 90-luvulla se oli pakolaiskeskuksena.

Nyttemmin Oulunsalolainen Mikeva Oy on suunnitellut kunnostavansa Aurinkolinnaan kymmeniä dementiahoitopaikkoja. Mikeva on tehnyt Lahdelle tarjouksen palveluasumisen järjestämisestä.

Pitkään työn alla olleen Aurinkolinnan ulkosivu on suojeltu ja sen kunnostamiseen kiinteistönomistaja sai muun muassa EU-rahoitusta, kertoo kunnanjohtaja Pauli Syyrakki.