EU ehdottaa viisumivapautta Albanialle ja Bosnialle

EU-komissio suosittelee viisumivapautta Bosnian ja Albanian kansalaisille. Maat ovat täyttäneet EU:n edellyttämät passien turvallisuutta ja rajavalvontaa koskevat vaatimukset suurimmaksi osaksi. EU:n sisäasioiden komissaari Cecilia Malmström arvioi, että viisumivapaus voisi astua voimaan syksyllä.

Ulkomaat

Komissio seuraa vielä Albanian ja Bosnian toimia muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden vastaisessa taistelussa ja korruption kitkemisessä. Näillä osa-alueilla mailla on vielä tehtävää EU arvioi.

Merkittävä osa Länsi-Eurooppaan tulevista huumeista salakuljetetaan Balkanin kautta. Alueella on myös suuria ongelmia ihmissalakuljetuksen kanssa. Sisäasioiden komissaari Cecilia Malmströmin mukaan vuonna 2008 itsenäistyneen Kosovon kansalaisia koskevaa viisumipakkoa ei vielä voida poistaa.

Viime vuonna EU poisti viisumipakon Serbian, Montenegron ja Makedonian kansalaisilta. Joissakin EU-maissa on suhtauduttu epäillen viisumimääräysten höllentämiseen muun muassa turvapaikkahakemusten kasvun pelossa. EU-komissaari Malströmin mukaan peloille ei ole perusteita.

Lähteet: Reuters