1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Ei asbestikiviä saunan kiukaaseen

Ei ole ollenkaan yhdentekevää, millaisilla kiuaskivillä saunoo. Kiviasiantuntijan mukaan kiukaaseen ei kannata laittaa kiviä, joissa on metallinen kiilto. Itä-Suomessa taas on syytä välttää asbestia sisältäviä kiviä. Nyrkkisääntö on, että hyviä kiuaskiviä ovat kädessä painavilta tuntuvat tummat kivet.

Talven jäljiltä mökkikiukaan kunto on syytä tarkistaa. Kivimurut on hyvä imuroida pois kiukaan pohjalta, ja samalla katsoa olisiko kivet syytä kokonaan uusia. Kivet kun suositellaan vaihdettaviksi aina parin vuoden välein. Moni hakeekin uudet kiuskivet välillä rautakaupan sijaan luonnosta, mutta läheisen sorakuopan ensimmäisiä käteen sopivia kiviä ei kannata ottaa.

Rikkikaasuja ja asbestia

- Kivi kestää kiukaassa, jos siinä ei ole kiilteitä. Kiilteet ovat mineraaleja, jotka hajottavat kiven. Kiilteisestä kivestä tulee kiukaan pohjalle myös katinkultaa, kertoo erikoistutkija Seppo Lahti Geologian tutkimuslaitokselta.

Lahden mukaan sellaisia kiviä kannattaa välttää, jotka ovat rapautuneita, ja joissa näkyy pieniä hopean- tai messinginvärisiä rakeita. Niistä voi tulla myös rikkikaasuja, jotka vesihöyryn kanssa aiheuttavat happamia yhdisteitä - ei hyvä keuhkoille.

Erityisesti Itä-Suomessa on myös runsaasti asbestia sisältäviä kiviä. Seppo Lahden mukaan ongelma ei ole suuri, mutta jos tietää, että seudulla on louhittu "pitkäkuituisia" kiviä, kiuaskiviehdokkaita kannattaa katsoa tarkemmin. Savossa mm. Paakkilan Tuusniemellä on ollut asbestikivilouhos.

Vuolukivi palaa kalkiksi

Vuolukivi ei Lahden mukaan sovi lainkaan puulämmitteiseen kiukaaseen. Kivi ei kestä kovaa kuumuutta, vaan muuttuu pikkuhiljaa poltetuksi kalkiksi. Siitä syntyy pölyä.

- Parhaiten kiukaaseen käyvät tummat diabaasikivet. Niiden lämpökapasiteetti on kaikkein suurin, Lahti neuvoo.

Erkoistutkijan omankin kiukaan kivet ovat näitä. Ne hän on tuonut Orivedeltä kotiseuduiltaan, missä sattuu olemaan juuri kiuaskiviin erikoistuneita kivilouhoksia.