Shkupolli paljastui nopeasti Sellon surmaajaksi

Ibrahim Shkupolli paljastui nopeasti Espoon Sellon Prismassa uudenvuodenaattona ammuskelleeksi mieheksi. Prisman työntekijät kertoivat pian murhien jälkeen poliisille, että ampuja on todennäköisesti Shkupolli, jolla on lähestymiskielto tavaratalossa työskentelevään naiseen.

Tiedot käyvät ilmi torstaina julkaistusta keskusrikospoliisin esitutkintapöytäkirjasta. Shkupolli surmasi uudenvuodenaattona ensin entisen naisystävänsä tämän kotona ja sen jälkeen neljä Sellon Prisman työntekijää, kolme miestä ja yhden naisen. Sen jälkeen hän palasi asuntoonsa ja ampui itsensä. Naisystävän murha paljastui vasta Sellon ammuskelun jälkeen.

Jo keskiviikkona poliisi antoi esitutkinnasta tiedotteen, jossa mustasukkaisuuden ja omistushalun kerrottiin olleen murhien taustalla.

Ensimmäinen ilmoitus Sellon ammuskelusta tuli Länsi-Uudenmaan hätäkeskukseen kello 10.08.

Shkupolli surmasi neljä uhriaan muutamassa minuutissa. Hän tuli Prismaan kello 10.05 ja poistui sieltä kuusi minuuttia myöhemmin. Ensimmäistä uhriaan Shkupolli tarkkaili kolme minuuttia ennen kuin ampui tätä kello 10.08.

Kaksi uhreistaan Shkupolli ampui Prisman ensimmäisessä kerroksessa ja kaksi toisessa kerroksessa.

Ensimmäiset poliisit olivat Sellossa kello 10.11, jolloin ammuskelua ei enää kuulunut.

Poistuttuaan Prismasta Shkupolli käväisi kahdesti Sellon kirjastossa ennen kuin poistui alueelta. Myöhemmin kävi ilmi, että Shkupollilla oli ollut käytössään aikaisemmin aamulla surmaamansa entisen naisystävän auto.

Sellon Prisman johtaja arvioi, että Prismassa oli tapahtumahetkellä noin 300 asiakasta ja noin 80 työntekijää. Shkupolli ampui Prismassa yhteensä kymmenen laukausta 9-millisellä CZ 75 -pistoolilla.

Ase oli varastettu norjalaisesta aseliikkeestä vuonna 1990. Ei ole tiedossa, miten se päätyi Shkupollille. Hän muutti samana vuonna Norjasta Suomeen.

Edellinen yö naisystävän asunnossa

Poliisi löysi vasta Sellon surmien jälkeen entisen naisystävän, jonka Shkupolli oli surmannut samana aamuna teräaseella. Asunnossa ei ollut kamppailun jälkiä.

Poliisin mukaan televalvontatietojen ja todistajakertomusten perusteella on pääteltävissä, että Shkupolli vietti murhia edeltäneen yön naisen asunnolla. Oikeuslääkäri on arvioinut, että nainen surmattiin aamuneljän ja puoli kymmenen välillä aamulla. Kello kahdeksan aikoihin nainen puhui vielä puhelimessa.

Yhdeksän jälkeen Shkupolli soitti tuttavalleen ja tapasi miehen sen jälkeen pikaisesti tämän asunnon edessä. Tuttavan mukaan Shkupolli pyysi häntä auttamaan kalusteiden kannossa.

Shkupollilla oli lähestymiskielto naista kohtaan. Useat silminnäkijät ovat kuitenkin nähneet heidän liikkuvan yhdessä ja he ovat myös taltioituneet useamman kauppaliikkeen valvontanauhoille.

Suhde alkoi 1990-luvulla

Shkupolli ja nainen alkoivat seurustella poliisin tietojen mukaan vuonna 1991, vuosi sen jälkeen, kun Shkupolli oli muuttanut Norjasta Mikkeliin.

Vuonna 1999 nainen halusi päättää suhteen, mutta Shkupolli ei tätä hyväksynyt, vaan alkoi vainota naista monin eri tavoin. Shkupolli oli kerta toisensa jälkeen onnistunut selvittämään naisen uudet puhelinnumerot ja kotiosoitteet, vaikka tiedot oli salattu. Hän oli myös ilmestynyt naisen työpaikoille, minkä vuoksi nainen oli joutunut sanomaan irti työsuhteitaan.

Nainen haki ensimmäistä kertaa Shkupollille laajennettua lähestymiskieltoa vuonna 2003. Hän kertoi tuolloin joutuneensa pelkäämään henkensä puolesta jo useamman vuoden ajan.

Vuonna 2007 nainen muutti Espooseen ja aloitti työt Sellon Prismassa. Espoossa naisen ja Shkupollin välit lämpenivät ja nainen muutti Shkupollin luo.

Seuraavana vuonna nainen hankki jälleen oman asunnon. Shkupolli jatkoi naisen seuraamista ja uhkailua, ja vuonna 2009 Shkupollille määrättiin uusi laajennettu lähestymiskielto.

Joulukuussa naisen ja Shkupollin väliset yhteydenotot alkoivat poliisin televalvontatietojen mukaan muuttua. Nainen alkoi vastata Shkupollin soittoihin ja soitti hänelle myös itse. Yhteydenpito tiivistyi jokapäiväiseksi, ja heidän liikkumisestaan yhdessä joulukuun puolivälin jälkeen tuli useita havaintoja.

Mustasukkaisuutta ja omistushalua

Useat todistajat ja naisen sukulaiset ovat kertoneet, että Shkupolli pyrki hallitsemaan täydellisesti naisystävänsä elämää ja oli sairaalloisen mustasukkainen.

Todistajat kertovat, että naisella ei olisi saanut olla mitään muuta elämää kuin elämä yhdessä Shkupollin kanssa. Shkupolli oli myös pahoinpidellyt naista sekä uhkaillut häntä ja hänen lähipiiriään.

Todistajien mukaan Shkupolli oli häiriköinyt Prismassa keväällä 2009, kun naisystävä oli eroamassa hänestä. Shkupolli oli myös uhitellut johtotiimin miesjäseniä.

Shkupolli Suomeen vuonna 1990

Ibrahim Shkupolli muutti puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa Mikkeliin Suomeen Norjasta joulukuussa 1990. Shkupolli tuli Suomeen saatuaan Norjassa kielteisen turvapaikkapäätöksen. Suomessa hänelle myönnettiin turvapaikka.

Suomen kansalaisuutta Shkupolli haki vuonna 2000, mutta selvitysten jälkeen ulkomaalaisvirasto torjui hakemuksen vuonna 2006. Shkupollia ei ole esitetty karkotettavaksi.

Vuosina 1993 - 2009 poliisi on kirjannut 51 rikosta, joihin Shkupollin epäillään syyllistyneen. Viidessä rikoksista asianomistaja oli naisystävä, jonka Shkupolli uudenvuodenaattona surmasi.

Rikosrekisteriä Shkupollilla ei ole. Rekisteriin tulee merkintä, jos henkilö on tuomittu vankeusrangaistukseen. Ehdolliset vankeusrangaistukset poistuvat viiden vuoden kuluessa.

Shkupolli ei ollut murhat tehdessään alkoholin, lääkkeiden tai huumeiden vaikutuksen alainen. Esitutkinnan mukaan Shkupolli teki rikoksensa yksin. Hän ei jättänyt viestiä tai selitystä teoilleen.

Keskusrikospoliisi on esitutkinnassaan haastatellut todistajina yli 170:ää ihmistä. Esitutkintapöytäkirjassa on liki 500 sivua sekä 17 liitettä.