1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nahkiaiset

Nahkiaiskantaa ylläpidetään lypsämällä

Kutistuvaa nahkiaskantaa pidetään yllä nahkiaisten lypsyllä. Käsin tehtävän lypsyn on käytävä sukkelaan, jotta mäti ennätetään saada talteen ennen kuin nahkiainen kutee kalanviljelylaitoksen altaisiin.

Nahkiaisesta otetaan napakka ote ja työnnetään peukaloa pitkin ympyräsuisen kylkeä, jotta mäti työntyy ulos. Kuva: YLE / Päivi Köngäs

Otetaan napakka ote nahkiaisesta, työnnetään peukaloa pitkin ympyräsuisen kylkeä ja toistetaan kunnes mätiä alkaa virrata. Näin lypsetään nahkiaisia.

- Kiinnihän tästä on otettava limaisuuden takia, tämähän muuten karkaa lattialle. Kyllä nahkiaisesta huomaa heti, haluaako mäti lähteä tulemaan täältä, sanoo harjoittelija Matti Mäyrä.

RKTL:n Keminmaan kalanviljelylaitoksella lypsäjien peukalot ovat koetuksella, sillä päivän aikana käsien läpi käy 3500 nahkiasta. Homma on hoidettava kerralla, muuten nahkiaiset ehtivät kutea altaisiin.

Lypsyn tai luonnollisen kudun jälkeen emonahkiasten elämä päättyy. Lypsyn jälkeen mäti pestään ja siirretään haudussuppiloihin.

- Yhdessä suppilossa on keskimäärin 60 naaraan mäti ja se on tässä pari viikkoa ennen kuin se kuoriutuu ja muuttuu toukaksi ja painuu suppilon pohjalle. Sen jälkeen toukat siirretään kaukaloihin kasvamaan vielä pariksi viikoksi, kertoo kalastusmestari Esa-Pekka Juntunen.

Suppiloista pitäisi saada 15 miljoonaa nahkiaisen toukkaa, jotka 7 millin mittaisina aloittavat matkansa kohti uutta kotia.

- Näiden nahkiaisten määränpää on Keski- Pohjanmaalla sijaitseva Perhonjoki. Paikallisten nahkiaisten pääsy Kemijokeen hoidetaan ylisiirroilla.

Kesällä emolohipyyntiin

Kevät ja syksy ovat kalanviljelylaitoksella kaikkein kiireisintä aikaa. Ennen nahkiaisten lypsyä laitoksesta on lähtenyt maailmalle 20-30 miljoonaa siianpoikasta.

Kesällä henkilökuntaa työllistää emolohien pyynti Oulujoesta Tornionjokeen ulottuvalla alueella.

- Ollaan kalastajien mukana ja osaksi pyydetään itse. Kesän ajan niitä säilytetään ulkona olevissa betonisissa maa-altaissa, sanoo Juntunen.

Lohen- ja siianmätiä laitoksessa aletaan lypsää lokakuussa ja työ jatkuu marraskuulle saakka.