1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruoan bakteereista jopa kolminkertainen kuolemanriski

Tutkimusten mukaan ruoasta saadut bakteeritartunnat ovat vaarallisempia kuin yleisesti luullaan. Esimerkiksi salmonellaa ei yleensä pidetä kovin vaarallisena, mutta se lisää tartunnan jälkeisenä vuonna kuolemanriskiä jopa kolminkertaisesti.

terveys

Bakteeritartuntojen seuraamuksia on tutkittu Tanskassa. Suomen Akatemian Elvira-tutkimusohjelmaan kuuluvasta food-bug-projektista on odotettavissa samankaltaisia tuloksia.

- Tanskalaistutkimuksen mukaan tartuntaa seuraavana vuonna kuolleet olivat saaneet muun muassa vaikeita kuumeisia yleisinfektioita, sydänläpän tulehduksia, verisuonitulehduksia tai heidän suolensa on puhjennut, kertoo Suomen Akatemian tutkimusprofessori Anja Siitonen.

Suomalaiset saavat elintarvikkeista tartuntoja eniten matkaillessaan. Suurin osa tartunnoista on kampylobakteeri- ja salmonellatartuntoja. Kaikkiin niihin liittyy useinmiten vatsanväänteitä, ripulia, kuumetta ja pahoinvointia.

- Vaarallisin bakteeri on tietty veriripulia aiheuttava kolibakteeri, jonka aiheuttama tartunta voi johtaa vakavaan munuaistoiminnon häiriöön, sanoo Siitonen.

- Matkailijan pitäisi huolehtia siitä, että syö kuumat ruoat kuumina ja kylmät vastaavasti kylminä. Salaatteja kannattaa välttää, sillä vihannekset on ehkä huuhdottu vedellä, joka ei välttämättä ole ollut juomakelpoista. Jääpaloja pitäisi käyttää vain, jos ne on tehty pullotetusta vedestä.

Bakteeritartuntojen tärkeimmät ehkäisykeinot ovat hygienia ja oikeat ruoanvalmistusmenetelmät, vaikka bakteereilta ei täysin voidakaan välttyä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi