Rippisalaisuuden murtaminen jää kirkkojen vastuulle

Lastensuojelulakia ei ainakaan toistaiseksi aiota ryhtyä muuttamaan rippisalaisuuden murtamiseksi. Sen sijaan kirkko saa vielä mahdollisuuden huolehtia lapsen edusta hyväksikäyttötapauksissa muuttamalla kirkkolain tulkintaa.

Kotimaa

Evankelisluterilaisen sekä ortodoksisen kirkon johto neuvottelivat rippisalaisuuden murtamisesta tänään torstaina peruspalveluministeri Paula Risikon ja kulttuuriministeri Stefan Wallinin kanssa. Viime aikoina julkista kuohuntaa on nostanut se, ettei pappi välttämättä tee ilmoitusta lapsen kertomasta hyväksikäytöstä rippisalaisuuden vuoksi.

Kirkkojen edustajat lupasivat selvittää, miten kirkkolain tulkintaa voisi kirkastaa uudella ohjeistuksella. Kirkot myös tutkailevat, miten lastensuojelulaki ja kirkkolaki on sovitettu yhteen muissa pohjoismaissa.

- Etsimme yhteisesti hyvää lopputulosta niin, että kirkon uskon ytimestä nouseva ripin ja sielunhoidon ehdoton luottamuksellisuus säilyy ja palvelee lasten suojelemista, lausuvat evankelisluterilaisen kirkon piispa Kari Mäkinen ja ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo.

Kirkkojen ja ministeriöiden edustajat tapaavat asian tiimoilta seuraavan kerran ensi syksynä.

Keskusteluun rippisalaisuudesta osallistuivat ministerien lisäksi muun muassa evankelisluterilaisen kirkon tuleva arkkipiispa Kari Mäkinen, ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sekä kirkkoneuvokset Pirjo Pihlaja ja Risto Ikäheimo.

Suomen lastensuojelulaki antaa kirkolle mahdollisuuden huolehtia lapsen edusta myös omien sääntöjensä puitteissa.

Aiemmin toukokuussa peruspalveluministeri Paula Risikko sanoi Helsingin Sanomissa, että lastensuojelulakia sorvatessa kuviteltiin kirkon muuttavan kirkkolakia vapaaehtoisesti hyväksikäyttötapausten paljastamiseksi. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Siksi keväällä on keskusteltu rippisalaisuuden murtamisesta lastensuojelulain kautta.

Nykyisin papeilla ja virassa olevilla lehtoreilla on velvollisuus tehdä ilmoitus ripissä tai sielunhoidossa ilmitulleista hyväksikäytöistä vain, jos tapaus on luokiteltavissa törkeäksi. Ja silloinkin asianomaisen henkilöllisyyttä paljastamatta. Viranomaiset haluaisivat uskontokunnille ilmoitusvelvollisuuden kaikista ilmitulleista lapsen hyväksikäytöistä.

Lähteet: YLE Uutiset