Pohjois-Korea katkaisee suhteensa Etelä-Koreaan

Pohjois-Korea katkaisee kaikki suhteensa eteläiseen naapuriinsa Etelä-Koreaan, kertoo Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA. Maiden väliset suhteet ovat nopeasti huonontuneet sen jälkeen, kun Etelä-Korea syytti Pohjois-Koreaa sotalaivan upottamisesta.

Ulkomaat
Eteläkorealaiset osoittivat mieltään kaduilla Pohjois-Koreaa vastaan.
Eteläkorealaiset osoittivat mieltään kaduilla Pohjois-Koreaa vastaan.Reuters-TV

- Koreoiden rauhanomaisen jälleenyhdistämisen komitea ilmoittaa jäädyttävänsä täydellisesti Koreoiden väliset suhteet, lakkauttavansa kokonaisuudessaan sopimuksen väkivallan välttämisestä Koreoiden välillä ja lopettavansa maiden välisen yhteistyön, uutistoimisto kertoo.

Pohjois-Korea karkottaa myös maasta kaikki eteläkorealaiset, jotka työskentelevät maiden yhteisessä Kaesongin teollisuuspuistossa.

Aiemmin torstaina Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-ilin kerrottiin määränneen maan asevoimat taisteluvalmiuteen. Pohjois-Korea on valmis sotaan, jos Etelä-Korea liittolaisineen yrittää hyökätä pohjoiseen, sanotaan raportissa.

Pohjois-Korean liikkeitä seuraava paikallinen tarkkailijaryhmä oli saanut omista lähteistään tiedon päätöksestä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Pohjois-Korean tiedotusvälineet eivät ole kertoneet valmiustilan nostamisesta. Myös Etelä-Korean hallitus on pysynyt vaiti tiedosta.

Pohjois-Koreasta etelään loikanneiden ryhmän ylläpitämän nettisivuston mukaan päätös tehtiin jo viime viikolla heti sen jälkeen, kun Etelä-Korea oli ilmoittanut välikohtauksen tutkimustuloksista. Niiden mukaan kansainvälinen tutkimusraportti paljastaa, että sotalaivan upotti maaliskuussa pohjoiskorealaisen sukellusveneen laukaisema torpedo.

Sanasotaa myös alueloukkauksista

Pohjois-Korea syytti tiistaina Etelä-Koreaa, että sen sotalaivat ovat tunkeutuneet pohjoisen merialueelle niemimaan länsipuolella ja loukanneet sen alueellista koskemattomuutta. Samalla Pjöngjang varoitti sotatoimista, jos loukkaukset eivät lopu.

Etelä-Korea ilmoitti jo maanantaina kiristävänsä Pohjois-Korean vastaisia toimia. Kaikki kauppayhteydet on katkaistu ja pohjoiskorealaisten laivojen kulku etelän vesillä on kielletty vastauksena eteläkorealaisen sotalaivan upottamiselle.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon lisäsi kansainvälistä painostusta Pohjois-Koreaa vastaan suosittelemalla YK:n turvallisuusneuvoston toimia sotalaiva-kiistassa.

Eteläkorealainen Ban korosti useaan kertaan, että hän puhuu YK:n pääsihteerin ominaisuudessa, vaikka onkin Etelä-Korean entinen ulkoministeri.

Pohjois-Korea on kiistanyt kaikki väitteet osallisuudestaan ja uhannut sotatoimilla, jos sille asetetaan entistä kovempia pakotteita.

Lähteet: Reuters, AP