Aikuiset maahanmuuttajat tarvitsevat peruskoulutusta

Aikuisille maahanmuuttajille tarkoitetuille peruskouluopinnoille on kova kysyntä. Eiran aikuislukiossa Helsingissä peruskoulun päästötodistuksen sai perjantaina neljäkymmentä maahanmuuttajaa. Monien opiskelijoiden opinnot ovat keskeytyneet kotimaassa.

Kotimaa
Eiran aikuislukiossa neljäkymmentä maahanmuuttajaa iloitsi tänään päättötodistuksestaan.YLE

Peruskouluopintoihin kannustaa myös se, että jatkokoulutuspaikan saaminen on vaikeaa ilman suomalaista peruskoulun päästötodistusta. Eirassa perusasteen opiskelijat ovat tavallisesti 17–23-vuotiaita, mutta joukossa on myös lähemmäs kolmekymppisiä.

Lukion apulaisrehtori Sari Liski kertoo, että kouluun tulee oppilaita hyvin vaihtelevista oloista. Esimerkiksi Afganistanista tulleet tytöt ovat voineet jäädä lähes ilman koulutusta, joten perusopinnotkin vaativat kovaa uurastusta.

- Toisaalta lukiostamme tulee myös laudaturin kirjoittajia, hän sanoo.

Yhteensä Eiran aikuislukiossa opiskelee noin 2 000 opiskelijaa, joista perusasteen ohjelmaa suorittaa noin 250. Koulu lienee Suomen monikulttuurisin, sillä opiskelijoita on peräti 70 maasta.

Peruskoulun päästötodistuksen sekä stipendin saanut Anna Uljanova kertoo, että aluksi opiskelu suomalaisessa koulussa oli vaikeaa, mutta kielen oppimisen jälkeen kaikki alkoi sujua.

- Nyt minulla on paljon kavereita. Minusta ei tunnu että olen toisesta maasta, vaan että olen oikeassa paikassa, valokuvaajaksi aikova Uljanova sanoo.

Myös helsinkiläinen Abdirahman Mohamed Diiriye kiittää monikulttuurista kouluaan.

- Täällä tuntuu hyvältä. Haluaisin jatkaa Eirassa lukiossa ja sen jälkeen haluaisin yliopistoon, hän kertoo suunnitelmistaan.

Yhteensä Suomen perukouluissa opiskelee 18 000 maahanmuuttajaa. Määrä on moninkertaistunut 1990-luvun alusta, jolloin peruskouluissa oli alle 5 000 maahanmuuttajaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen