Euroviisujen itäisimmät osallistujamaat eivät rahojaan säästele

Kansainvälinen talouskriisi on näkynyt myös tämän vuoden Euroviisuissa. Monet maat ovat leikanneet budjettejaan ja esimerkiksi kilpaesityksissä lavalla nähdään aiempaa vähemmän erikoistehosteita ja lavarakennelmia. Kilpailuun osallistuu myös viime vuotta vähemmän maita taloudellisen tilaanteen takia.

viihde
Entä jos Giorgos Alkaios ystävineen voittaa viisufinaalin? Mistä talouskurimuksessa oleva Kreikka löytäisi rahat kisojen järjestämiseen?Giel Domen / EBU

- Talouskriisi ei ole vaikuttanut Euroviisuihin hirvittävän pahasti. Näkyvin asia on se, että neljä maata viime vuodelta jättäytyi pois budjettileikkausten takia, sanoo EBU:n Euroviisu-organisaation vastaava tuottaja Svante Stockselius.

Tämän vuoden Euroviisut jättivät väliin Unkari, Andorra, Tshekki ja Itävalta. Stockseliuksen mukaan nämä maat yritetään houkutella jälleen mukaan ensi vuodeksi. Hän haluaisi nähdä myös Andorran, Luxemburgin ja Italian palaavaan kilpailuun.

Talouskriisi voi vielä näkyä viisujen finaalissa, jos Kreikka tai Islanti sattuisivat voittamaan. Molempien maiden olisi lähes mahdotonta järjestää ensi vuoden Euroviisut kuralla olevan taloutensa takia. Massiivisia taloustukia saaneiden kreikkalaisten olisi myös jo kohteliaisuussyistä annettava kisat jonkun muun maan järjestettäväksi.

Georgia vuokrasi oopperatalon Oslossa

Jos joillekin maille talouskriisi on jopa estänyt osallistumisen Euroviisuihin, toiset maat eivät rahojaan kisoissa säästele. Aivan itäisimmille osallistujamaille kuten Adzerbaidzanille ja Armenialle laulukilpailu on näytön paikka ja mahdollisuus tuoda itseään esille tavalla, jollaista ei muulloin ole. Nämä maat laittavat huomattavan määrän rahaa esiintyjiensä promootioon kisaviikkojen aikana.

Oslossa Georgia järjesti viisujen aikana itsenäisyyspäiväjuhlat ja vuokrasi tuhannen hengen tapahtumaa varten oopperatalon. Pelkän vuokran kerrotaan olleen kymmeniä tuhansia euroja. Georgian delegaation johtajan Maia Baratashvilin mukaan kysessä ei kuitenkaan ollut mainostaa omaa maata.

- Tarkoituksena ei ollut tehdä tilaisuudesta matkailumainosta. Halusimme vain tuoda Georgian ja sen kulttuurin lähelle muita eurooppalaisia, sillä harva on käynyt maassamme.

Baratashvilin mukaan Euroviisut on hyvin suosittu ja seurattu tapahtuma Georgiassa. Laulukilpailusta ovat innoissaan etenkin nuoret.

- Meillä Euroviisujen pääkohderyhmä on nuori yleisö. Nuoret haluavat nähdä itsensä parrasvaloissa ja he voivat kokea sen maidemme edustajien kautta, kun he esiintyvät lavalla.

Euroviisujen finaali pidetään Oslossa lauantaina.

Lähteet: YLE Uutiset / Ville Vedenpää