1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sauna (elokuva)

Saunassa voi pysähtyä

Sauna on melko itsestään selvä osa suomalaista kulttuuria. Sauna-aktiivi Markku Seppänen kuitenkin kehottaa kiinnittämään huomiota saunomisen laatuun. Sauna on harvoja keskittymisen ja hiljentymisen paikkoja.

Sauna (elokuva)
Markku Seppäsen löylypaikka, Oulun Rantasaunaseuran sauna Toppilansaaressa. Seuran tavoitteena on rakentaa rantasauna Tukkisaareen.YLE / Tiina Haapala

Oulun Rantasaunaseurassa löylyttelevän Markku Seppäsen mielestä stressin runteleman suomalaisen kannattaisi ottaa kaikki irti saunasta rauhoittumisen paikkana.

- Saunominen meillä on mennyt kovinkin nopeaksi ja kiireelliseksi toiminnaksi. Kiireettömyyttä ja vanhojen saunaperinteiden arvostamista sopii edistää. Itse saunominenhan ei missään vaarassa ole – meillä on maassa yli miljoona saunaa, Seppänen toteaa.

Kiireetön ja rauhallinen saunominen voi sauna-aktiiville olla paitsi löylyssä hiljentymistä myös seurallisuutta. Saunan erityinen sosiaalinen puoli on nähty tänä keväänä dokumenttielokuvassa asti, kun Miesten vuoro –elokuvassa miehet käyvät saunassa syviä ja avoimia keskusteluja.

- Saunassa voi tavallaan rauhassa, irti muusta touhusta keskittyä siihen, mitä puhutaan. Ehkä ne siellä käytävät keskustelutkin ovat joskus vähän vakavamman puoleisia, vakavampia kuin sitten saunan ulkopuolella, Seppänen sanoo.

- Hyvä esimerkki saunasta keskittymisen paikkana liittyy kahteen poikaani. Kun he kasvoivat, heidän omat menonsa lisääntyivät ja samalla juttelu jäi vähemmälle. Sauna oli kuitenkin sellainen paikka, jossa kaikki pysähtyivät ja kertoivat viikon kuulumiset.

Muut roolit hälvenevät

Sauna ja sen ulkopuolinen maailma voivat olla kuin kaksi eri todellisuutta. Ennen saunaa riisutaan vaatteiden lisäksi myös tittelit, kuten sanonta kuuluu.

- Ne kyllä riisutaan aika täsmällisesti ja kokonaan. Vietin tässä yhden viikonlopun ruotsalaisen saunaharrastajaporukan kanssa. Oli itse asiassa hauska yllätys sitten jälkeenpäin huomata, mitä titteleitä porukalla olikaan kun vaatteet oli päällä. Saunassa niistä ei tietysti kukaan välittänyt mitään, Seppänen muistelee

Lähteet: YLE Oulu / Tiina Haapala

Lue seuraavaksi